Setari Cookie-uri

Pericolele destinatiilor exotice

Vara este perioada concediilor si a vacantelor, un prilej bun pentru foarte multe persoane sa-si planifice calatorii peste hotare. In ultima vreme, tot mai multi aleg drept destinatii de vacanta, locatii exotice, in detrimentul celor traditionale, europene. Insa, luati de mirajul unui concediu de vis intr-o tara tropicala, multi uita ca planificarea calatoriei trebuie sa includa si o trecere in revista a potentialelor pericole si situatii neprevazute cu care s-ar putea confrunta. In primul rand, deplasarea intr-o zona tropicala, va expune unor riscuri de sanatate care v-ar putea ruina vacanta si pe care este bine sa le cunoasteti dinainte, pentru a lua masurile necesare.

• Hepatita B - Infectia cu virus B este raspandita pe tot globul. Incidenta maxima se inregistreaza in Africa sub-sahariana, Asia de Sud-Est si China. Zonele cu incidenta medie sunt Europa de Est si Sud-Est, tarile din bazinul mediteraneean si America latina. Cea mai mica incidenta se inregistreaza in Australia, America de Nord si Europa de Vest. Exista un vaccin eficient anti-hepatita B, care contine antigenul viral de suprafata.
• Tetanosul – este frecvent in tarile sudezvoltate, unde vaccinarea antitetanica nu se face sistematic. Boala se ia prin contaminarea directa a unor plagi cutanate cu pamant care contin bacili tetanici.
• Febra tifoida – este produsa de infectia cu Salmonella Tiphy si se intalneste frecvent in Africa, Asia si America de Sud. Se transmite pe cale digestiva, prin intermediul mainilor murdare sau a apei si alimentelor contaminate. Exista vaccin care protejeaza de aceasta boala.
• Febra galbena – este produsa de virusul febrei galbene si se intalneste in Africa si America de Sud. Transmiterea la om se face de catre un tantar. Vaccinul contine virusul viu atenuat.
• Difteria – este o infectie severa produsa de bacilul difteric, frecventa in zonele tropicale si subtropicale. Se transmite aerogen, de la omul bolnav sau purtatoru lsanatos de bacil difeteric.
Citește și:

Ce pasi trebuie sa urmati in planificarea unei calatorii?

• Dupa ce ati stabilit destinatia de vacanta este important sa identificati potentialele probleme specificei zonei, mai ales cele ce privesc sanatatea dumneavostra.• Sa solicitati un consult medical cu 1 – 3 luni inainte de plecare: se vor identifica principalele probleme de sanatate care trebuie rezolvate inainte de a pleca in vacanta sau care vor contraindica anumite detinatii. O atentie deosebita se va acorda vaccinarilor – medicul va face un bilant al vaccinarilor anterioare, se vor face revaccinarile necesare si se vor recomanda anumite vaccinuri suplimentare, in functie de destinatia catre care va indreptati;• Sa va faceti o asigurare medicala care sa acopere serviciile medicale de care ati avea nevoie pe perioada vacantei;

Citește și:

In timpul calatoriei este foarte important a acordati o atentie deosebita regulilor de igiena personala si alimentara. Aceste reguli includ spalarea corecta a mainilor inainte de fiecare masa, spalarea fructelor si legumelor, evitarea consumului de apa de la robinet, evitarea fructelor de mare cand provenienta lor si modul de pastrare nu pot fi controlate, evitarea consumului de carne insuficient preparata termic.

Vizionare placuta


Kudika
23 Iunie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.