Setari Cookie-uri

O infectie comuna si contagioasa a pielii

Moluscum Contagiosum este o infectie cutanata caracterizata de mici leziuni si umflaturi, produsa de molluscipox virus. Este in general o infectie benigna pentru ca simptomele pot disparea fara a fi necesar un tratament.

Moluscum Contagiosum este o infectie cutanata caracterizata de mici leziuni si umflaturi, produsa de molluscipox virus. Este in general o infectie benigna pentru ca simptomele pot disparea fara a fi necesar un tratament.

Poate fi transmis atat pe cale sexuala cat si non sexuala, in urma contactului direct, prin leziuni ale tegumentului. Infectia poate fi transmisa si prin articolele de imbracaminte care vin in contact cu leziunile produse de virus. O persoana infectata isi poate disemina virusul si in alte zone ale corpului prin atingerea leziunilor.

Este mai frecventa copii, adulti activi sexual si la pacientii imunodeficienti.

Care sunt simptomele?

Leziunile se prezinta sub forma unor proeminente ferme la palpare, cu o mica adancitura in centru. Pot fi albe, translucide, roz, galbene sau de culoarea pielii. Au marimi variate, de la o gamalie de ac, pana la dimensiunea unei monede iar numarul lor este cuprins intre una si cateva zeci. Daca sunt apasate mai puternic din ele se elimina o masa pastoasa sau semilichida, albicioasa. Manevra insa nu este recomandabila, deoarece favorizeaza imprastierea virusului in vecinatate.

Citește și:

Apar in general pe abdomenul inferior, organele genitale, partea interna a coapselor, fese si in jurul anusului. Leziunile pot tine de la doua saptamani pana la patru ani, cu o durata medie de doi ani.

Dupa contractarea virusului simptomele apar in decursul a 2 – 12 saptamani, insa uneori pot aparea chiar dupa cativa ani.

Este o afectiune intalnita mai ales la copiii care frecventeaza bazinele de inot sau la cei cu imunitate scazuta.

Diagnosticul:

Pentru diagnostic este necesar consultul unui dermatolog. Daca planeaza suspiciuni asupra diagnosticului se pot lua probe de tesut sau fluid din leziuni, pentru analize de laborator.

Tratamentul:

Moluscum contagiosum este o afectiune autolimitata care, lasata netratata, se vindeca spontan la pacientul imunocompetent dar care evolueaza si se agraveaza la cel imunodeprimat. Unii pacienti isi rup leziunile ceea ce duce la raspandirea bolii. Pe de alta parte, unele scoli si gradinite nu primesc copii care au leziuni produse de Moluscum contagiosum. Exista mai multe metode chirurgicale sau medicamentoase care sa duca la disparitia acestor leziuni. Crioterapia trateaza cu succes leziunile specifice Moluscum Contagiosum.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
13 Octombrie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.