Setari Cookie-uri

Atentie: hepatitele virale sunt contagioase!

Nu puteti izola copilul intr-un mediu steril. Cel mic interactioneaza cu lumea din jur, cu obiecte aduse din afara caminului, cu copiii si mediul din gradinita si scoli etc. Astfel, unele interactiuni, cu precadere cele interpersonale, il pun in pericon din punctul de vedere al bolilor contagioase, printre care se umara si unele tipuri de hepatita.

Se pare ca un alt mod de transmitere este cel materno-fetal, de aceea mama trebuie vaccinata importriva virusului hepatitic B inainte de a avea sarcina, iar daca nu a reusit sa isi faca acest vaccin se controleaza in timpul sarcinii. In cazul in care a fost infectata, se acorda o terapie specifica cu imunoglobuline, iar copilul este de asemenea vaccinat incepand de la nastere (vaccinul antihepatitic B are trei doze).

Desi foarte multi copii sunt afectati de acest virus, numai 10% dintre ei au fost infectati la nastere. Se pune problema cum au fost infectati acesti copii. Probabil micutii se inteapa in joaca si ajung sa ia contact cu sange infectat sau mananca bomboane unii de la altii, iar daca un copil din grup are hepatita, o pot lua si ceilalti sau beau din acelasi pahar etc. Situatii pot fi multe.

Care sunt simptomele hepatitei B?

Citește și:

Simptomele acestei boli apar in trei etape:

1. Primele simptome apar in primele 1-6 luni de la contactul infectant:
- simptome asemanatoare cu cele din gripa, incluzand tuse, dureri de gat, febra
- simptome severe de oboseala si inapetenta (pierderea poftei de mancare)
- dureri articulare

2. Stadiul de icter
- icterul (ingalbenirea pielii) este cel mai evident simptom al hepatitei B si poate dura intre 2-8 saptamani
- albul ochilor (sclerotica) si al pielii se ingalbenesc
- urina hipercroma (urina devine maroniu inchis)
- scaune acolurice (decolorarea fecalelor)
- dureri abdominale.

3. Stadiul de covalescenta
- treptat, icterul pielii si al ochilor dispare, urina isi capata culoarea normala
- pierderea a 4-5 kg din greutate
- oboseala cronica
- eventual confuzie si dezorientare

Nu sunt obligatorii aceste simptome si din pacate, in marea majoritate a cazurilor, hepatita B nu sa simtome sesizabile. Unii copii dezvolta imunitate si nu fac boala, insa altii o dezvolta. Se pare ca exista un factor genetic implicat in imunizarea pentru virusul B, insa nu se cunosc exact motivele pentru care unele persoane dezvolta imunitate si se vindeca, iar alete nu.

Citește și:

Diagnosticul hepatitei B se face pe baza analizelor sangvine complete unde se vor identifica modificari la nivelul enzimelor hepatice, factorilor coagularii, proteinemiei etc. Diagnosticul cert de hepatita cu virus B se pune pe teste specifice ce identifica prezenta virusului B in sange. Markerii de replicare virala sunt antigenul Ag HBs , Ag HBc , si ADN VHB (cel mai sensibil si mai persistent). Infectia recenta are ca markeri Ag HBs si anticorpii Ac HBc IgM. Cand hepatita B s-a cronicizat se face biopsie hepatica pentru a se stabili stadiul

Vizionare placuta


Kudika
8 Aprilie 2009
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.