Dr. Oana Zaharia, medic specialist obstetrica - ginecologie, Centrul Medical Medsana ne ofera informatii de specialitate privind rana pe col, cauzele aparitiei acesteia, diagnostic si metode de tratament. Ce reprezinta cervicita sau rana pe col? Cervicita reprezinta inflamatia acuta sau cronica a colului uterin, portiunea terminala a uterului. Cervicita cronica este cunoscuta sub denumirea de "rana pe col". Care sunt cauzele ranii pe col? Cele mai frecvente cauze sunt infectiile cervico-vaginale produse de diferiti agenti patogeni:
    trichomonas vaginalis, gonococ, gardnerella vaginalis, Chlamydia trachomatis, virusul herpes simpex, papiloma virus (HPV).
Cauzele neinfectioase sunt reprezentate de reactiile de tip alergic la substantele spermicide sau la latexul prezervativelor. Aparitia lor este favorizata de mai multi factori precum traumatismele colului in timpul nasterii, traumatismele secundare unor manevre medicale (chiuretaje, histeroscopii) sau contactului sexual, utilizarea tampoanelor interne sau purtarea dispozitivelor intrauterine (sterilet). Deoarece principala etiologie este cea infectioasa, riscul de leziune cervicala este mai mare la femeile cu parteneri multipli, la cele care incep viata sexuala la o varsta timpurie (cand epiteliul colului uterin este imatur, deci vulnerabil la agresiunea agentilor enumerati anterior), precum si acolo unde nu este utilizata ca bariera de protectie prezervativul. Rana pe col - semne si simptome Cel mai adesea, cervicita nu are semne sau simptome, ea fiind descoperita in urma unui consult ginecologic sau cu ocazia efectuarii unui test Babes-Papanicolau. Uneori apar scurgeri vaginale cu aspect diferit in functie de agentul cauzator, posibil si cu striuri sangvinolente, durere in timpul actului sexual sau sangerare pe cale vaginala dupa contact sau intre menstruatii.
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: