Dr. Oana Zaharia, medic specialist obstetrica - ginecologie, Centrul Medical Medsana ne ofera informatii de specialitate privind rana pe col, cauzele aparitiei acesteia, diagnostic si metode de tratament.

Cauzele neinfectioase sunt reprezentate de reactiile de tip alergic la substantele spermicide sau la latexul prezervativelor. Aparitia lor este favorizata de mai multi factori precum traumatismele colului in timpul nasterii, traumatismele secundare unor manevre medicale (chiuretaje, histeroscopii) sau contactului sexual, utilizarea tampoanelor interne sau purtarea dispozitivelor intrauterine (sterilet).


Deoarece principala etiologie este cea infectioasa, riscul de leziune cervicala este mai mare la femeile cu parteneri multipli, la cele care incep viata sexuala la o varsta timpurie (cand epiteliul colului uterin este imatur, deci vulnerabil la agresiunea agentilor enumerati anterior), precum si acolo unde nu este utilizata ca bariera de protectie prezervativul.

Rana pe col - semne si simptome



Cel mai adesea, cervicita nu are semne sau simptome, ea fiind descoperita in urma unui consult ginecologic sau cu ocazia efectuarii unui test Babes-Papanicolau.

Uneori apar scurgeri vaginale cu aspect diferit in functie de agentul cauzator, posibil si cu striuri sangvinolente, durere in timpul actului sexual sau sangerare pe cale vaginala dupa contact sau intre menstruatii.

Diagnosticul cervicitei



Suspiciunea de leziune pe col se ridica in fata acestor elemente, laolalta cu evidentierea la examenul genital cu valvele a unor modificari inflamatorii, ulceratii sau secretii anormale cervicale.


Diagnosticul de certitudine se stabileste prin efectuarea examenului citologic Papanicolau, colposcopiei (inspectia colului uterin cu ajutorul unui instrument optic numit colposcop) si, eventual, a examenului anatomo-patologic (se preleveaza un fragment de mucoasa prin biopsie de pe suprafata colului sau din interiorul canalului cervical).

Care este tratamentul pentru rana pe col?



Rana pe col - Cauze, simptome si tratament Cervicita poate evolua ani de zile, dar, netratata, se poate complica cu inflamatii ale altor organe pelvine vecine (trompe uterine) sau cu cresterea riscului de aparitie a cancerului de col uterin. De aceea, tratamentul acestei afectiuni poate fi considerat o masura profilactica in lupta impotriva cancerului de col uterin.


Tratamentul medical vizeaza, in primul rind, eradicarea infectiei. In functie de agentul depistat, se efectueaza tratament local (irigatii sau ovule) si tratamente cu antibiotice, antifungice sau antivirale pe cale orala. Ulterior, se completeaza tratamentul local prin folosirea unor preparate cu efect de cicatrizare si reepitelizare.


Daca dupa 2-3 luni de la eradicarea infectiei modificarile cervicale persista, se indica tratamentul chirurgical. In functie de varsta, profunzimea si suprafata leziunii, aspectul colposcopic si modificarile testului citologic, se alege una din numeroasele proceduri: electrocauterizare, crioterapie, terapie cu lasser, excizia cu ansa diatermica, conizatia sau chiar amputatia de col.


Insa cel mai important tratament ramine cel profilactic, realizat prin consult ginecologic periodic, efectuarea testelor bacteriologice si a citologiei Babes-Papanicolau, precum si inlaturarea factorilor de risc( debut sexual precoce, parteneri multipli) si folosirea prezervativului.


Dr. Oana Zaharia, medic specialist obstetrica-ginecologie
Centrul Medical Medsana


  • Kudika

    Beneficiile homeopatiei la copii

  • Kudika

    Istoria ochelarilor de soare aviator

  • Kudika

    Ce este homeopatia și care sunt bazele acesteia

  • Kudika

    Metode de tratament inovatoare pentru afecțiunile sistemului digestiv

  • Kudika

    Alimente de care să ne ferim atunci când ținem post. Află care sunt...

  • Kudika

    Dr. Dana Miricioiu, medic chirurg estetician dezvaluie secretele...