Dr. Oana Zaharia, medic specialist obstetrica-ginecologie, Centrul Medical Medsana ne ofera informatii de specialitate despre candidoza vaginala, manifestarile acestei patologii precum si metode de tratament.

Ce este candidoza?

Candidoza este o infectie cauzata de diferite specii de candida. Aceasta traieste la nivelul tegumentelor si mucoaselor, in cantitate scazuta, tinuta sub control de bacterii aflate in organism in mod natural ( ca de ex. lactobacilii). In anumite conditii, ea devine patogena si isi face simtita prezenta prin aparitia semnelor si simptomelor de boala.

Care sunt factorii care ne predispun la candidoza?

Factorii care predispun la aceasta situatie sunt:

    scaderea imunitatii gazdei (cum se intimpla in boli precum diabetul, cancerul, SIDA sau la pacientii tratati cu cortizon sau citostatice) utilizarea antibioticelor, care distrug flora microbiana ce protejeaza in mod natural impotriva inmultirii candidei) tratamentele hormonale (cele care contin progesteron determina cresterea cantitatii de glicogen din mucoasa vaginala si creeaza un ph vaginal acid, favorabil) si utilizarea contraceptivelor sarcina, prin scaderea imunitatii si nivelurile crescute de progesteron dietele bogate in carbohidrati sau produse obtinute prin fermentatie fumatul si consumul de alcool folosirea tampoanelor interne, a lenjeriei sintetice sau hainelor stramte (caldura si umezeala locala faciliteaza dezvoltarea candidei)
Simptome candida

Simptomele candidozei vulvo-vaginale sunt zgomotoase:

    senzatie de usturime mincarime la nivelul zonelor afectate, aparitia unei secretii abundente, albiciose, branzoase; poate aparea disconfortul in timpul actului sexual urinari frecvente insotite de usturime.
Diagnosticul candidozei vaginale

Diagnosticul este suspicionat la aparitia acestor simptome si este confirmat prin recoltarea de probe bacteriologice din secretia vaginala.

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: