Setari Cookie-uri

Advertorial Cum ne protejam ochii de calculator

Astazi lucram in mod curent la calculator, il folosim pentru a relationa cu prietenii, cu familia, pentru a afla informatii, etc; astfel, timpul pe care il petrecem in fata calculatorului este mult mai mare decat in urma cu cativa ani.

Astazi lucram in mod curent la calculator, il folosim pentru a relationa cu prietenii, cu familia, pentru a afla informatii, etc; astfel, timpul pe care il petrecem in fata calculatorului este mult mai mare decat in urma cu cativa ani.


Si, desi monitoarele sunt din ce in ce mai performante si mai blande cu ochii nostri, tot mai multe persoane se plang de diferite simptome oculare legate de utilizarea in exces a acestuia.


Indiferent de varsta, aceste persoane se prezinta la medicul oftalmolog acuzand senzatie de arsura si de corp strain, roseata, dureri oculare si de cap, sensibilitate si lacrimare reflexa la diversi stimuli externi (lumina puternica, reflexii de pe diverse suprafete), modificari in acomodarea vederii si adaptare aproape-distanta sau lumina-intuneric. La 50% dintre acestia nu se regasesc defecte refractive majore, insa s-a observat ca, prin corectarea lor, au fost ameliorate si simptomele.

Ce boli ale ochilor capatam de la calculator?


Una din patologiile frecvent intalnite si strans legata de utilizarea indelungata si in exces a calculatorului este sindromul de ochi uscat sau office eye syndrom/ computer vision syndrom. Cand stam in fata monitorului, clipim mai rar, ceea ce face ca filmul lacrimal sa sufere modificari care conduc la aparitia simptomelor descris mai sus.


Dar aceasta expunere indelungata la calculator, contribuie la aparitia si altor afectiuni - progresia diferitelor defecte de vedere, tulburari vitreene (musculite zburatoare), cresterea tensiunii oculare (calculatorul ar fi un factor de risc in aparitia hipertoniei oculare si agravarea glaucomului).

Dar cum prevenim aceste afectiuni?


In primul rand,

  • cum ne protejam ochii de calculator incercam sa limitam timpul petrecut in fata monitorului,
  • pastram o distanta optima (50-65 de cm de ochi) si privim perpendicular pe ecran,
  • adaptam luminozitatea ecranului,
  • avem grija sa avem o sursa puternica de lumina care sa ne bata din fata iar incaperea sa fie corespunzator iluminata,
  • facem pauze dese (la fiecare 20-30 de minute, cand inchidem ochii si ii acoperim cu delicatete cu palmele timp de 1-2 minute),
  • clipim frecvent si utilizam lacrimile artificiale,
  • evitam actiunea directa a aerului conditionat asupra ochilor,
  • pastram documentele la acelasi nivel cu monitorul, astfel incat sa nu facem miscari de cap sau de ochi bruste in mod frecvent,
  • adaptam marimea fontului pe ecran,
  • iar in cazul copiilor, limitam la minim timpul petrecut in fata ecranului (in mod ideal deloc pana la varsta scolara).


Si, in al doilea rand, mergem cel putin o data pe an la medicul oftalmolog pentru verificarea refractiei, depistarea si corectarea noilor defecte optice aparute.



Dr. Laura Ionascu, medic specialist oftalmologie
Centrul Medical Medsana


Iti recomandam si alte articole de sanatate pentru femei in sectiunea LadyCare:

Rana pe col - Cauze, simptome si tratament

Tot ce trebuie sa stii despre lentilele de contact medicale

Tot ce trebuie sa stii despre contraceptivele hormonale

Candidoza vaginala: Cauze, simptome si tratament



Kudika
14 Martie 2012
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.