Dr. Raluca Popescu, medic primar dermatolog, Centrul Medical Medsana ne ofera informatii de specialitate privind dermatita atopica.

Cum ingrijim pielea cu dermatita atopica

Doctor DermatologDesi dermatita atopica este mai degraba o afectiune specifica primei copilarii, care se amelioreaza pana la varsta de 5 ani, sunt cazuri in care pot sa apara exacerbari in timpul adolescentei si la varsta adulta.

Aceste exacerbari apar cu preponderenta la tinerele si pacientii cu forma de boala severa, care a debutat la varsta tanara, care au boli asociate (rinita, astm) si un istoric familial de dermatite si alergii.

Dermatita atopica, datorita simptomelor sale afecteaza calitatea vietii si are efecte psihologice importante asupra persoanei, mai ales daca este la varsta copilariei sau adolescentei.

Care sunt principalele simptome

Diagnosticul de dermatita atopica este stabilit de medicul specialist dermatolog in urma evaluarii caracteristicilor clinice ale pacientului si anume: leziunile cutanate, al caror simptom principal este senzatia de mancarime si deshidratare a pielii in zonele respective, care apar pe fata si suprafetele de extensie la copii si sugari sau pe zonele de flexie la adulti (coate, genunchi), existenta unui istoric personal sau familial de boala atopica. Severitatea leziunilor de pe piele pot sa varieze de la leziuni usor inflamate, pana la leziuni foarte deshidratate cu sangerari.

Ce declanseaza dermatita atopica

Chiar daca este o afectiune favorizata de o anumita predispozitie genetica, exista anumiti factori externi care declanseaza simptomele, si anume: alergeni din aer (polen, acarienii din praful de casa, fumul de tigara, substante toxice din aer, fungi, scuame provenite de la animale), diferite substante pe care le folosim in mod curent (detergenti si sapunuri, anumite medicamente), anumite alimente datorita unor componente alergogene (fructe cu seminţe – capsuni, kiwi, lapte, oua, soia, grau, nuci, peste).

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: