Dermatita atopica, datorita simptomelor sale afecteaza calitatea vietii si are efecte psihologice importante asupra persoanei, mai ales daca este la varsta copilariei sau adolescentei.

Aceste exacerbari apar cu preponderenta la tinerele si pacientii cu forma de boala severa, care a debutat la varsta tanara, care au boli asociate (rinita, astm) si un istoric familial de dermatite si alergii.


Dermatita atopica, datorita simptomelor sale afecteaza calitatea vietii si are efecte psihologice importante asupra persoanei, mai ales daca este la varsta copilariei sau adolescentei.

Care sunt principalele simptome



Diagnosticul de dermatita atopica este stabilit de medicul specialist dermatolog in urma evaluarii caracteristicilor clinice ale pacientului si anume: leziunile cutanate, al caror simptom principal este senzatia de mancarime si deshidratare a pielii in zonele respective, care apar pe fata si suprafetele de extensie la copii si sugari sau pe zonele de flexie la adulti (coate, genunchi), existenta unui istoric personal sau familial de boala atopica. Severitatea leziunilor de pe piele pot sa varieze de la leziuni usor inflamate, pana la leziuni foarte deshidratate cu sangerari.

Ce declanseaza dermatita atopica



Chiar daca este o afectiune favorizata de o anumita predispozitie genetica, exista anumiti factori externi care declanseaza simptomele, si anume: alergeni din aer (polen, acarienii din praful de casa, fumul de tigara, substante toxice din aer, fungi, scuame provenite de la animale), diferite substante pe care le folosim in mod curent (detergenti si sapunuri, anumite medicamente), anumite alimente datorita unor componente alergogene (fructe cu seminţe – capsuni, kiwi, lapte, oua, soia, grau, nuci, peste).


Exista si factori care intretin sau acutizeaza simptomele – precum anumite tesaturi (in principal cele din poliester sau lana), hainele stramte care favorizeaza transpiratia.

Cum ingrijim pielea cu dermatita atopica



Pe langa tratamentul local indicat de medicul curant, ingrijirea pielii de zi cu zi si respectarea anumitor reguli sunt deosebit de importante pentru persoanele cu dermatita atopica. Este important sa fie folosite produse dermatocosmetice special concepute pentru pielea foarte sensibila si uscata, care nu contin conservanti si parfumuri, ci sunt foarte hidratante si actioneaza ca o bariera de protectie pentru piele, mai ales daca sunt aplicate imediat dupa baie.


De asemenea, trebuie sa fie respectate niste reguli simple de igiena si de viata, precum: evitarea hainelor stramte si folosirea doar a hainelor confortabile, din fibre naturale si neiriante (bumbac), eliminarea factorilor de mediu declansatori sau agravanti si, pe cat posibil, evitarea stresului.


E bine de stiut ca aceste dermatocosmetice sunt bine de folosit, in general, pentru ingrijirea si hidratarea pielii, inclusiv pentru femeile insarcinate, cat si pentru bebelusi si copii datorita faptului ca nu contin conservanti, coloranti, parfumuri si alte substante cu potential alergen.


Dr. Raluca Popescu, medic primar dermatolog
Centrul Medical Medsana


Iti recomandam si alte articole de sanatate pentru femei in sectiunea LadyCare:

Rana pe col - Cauze, simptome si tratament

Tot ce trebuie sa stii despre lentilele de contact medicale

Tot ce trebuie sa stii despre contraceptivele hormonale

Candidoza vaginala: Cauze, simptome si tratament

Negii genitali si influenta acestora asupra sanatatii intime




  • Kudika

    Învață cum să dansezi pentru a face mișcare și a te distra !

  • Kudika

    Connect-r își asumă vină pentru divorțul de Misha! Artistul a...

  • Kudika

    Vica Blochina, depre relația cu Victor Pițurcă: Eu i-am făcut un...

  • Kudika

    Angajați sănătoși înseamnă companii profitabile

  • Kudika

    Factory Bootcamp, 16-17 februarie - Cosmin Dărăban te învață...

  • Kudika

    Cum să te bucuri de Paște fără grija kilogramelor în plus? Află ce...