Setari Cookie-uri

Bitterul suedez, elixirul popular al vietii

Cu siguranta cei care cred in puterea vindecatoare a plantelor au auzit de beneficiile bitterului suedez, un remediu popular celebru obtinut din plante, urmand traditia unor retete vechi, transmise din generatie in generatie. Bitterul suedez este cunoscut drept eficient in tratarea afectiunilor de natura digestiva, stimuland digestia si avand un usor efect laxativ.

Denumirea produsului este oarecum improprie, caci pe meleagurile autohtone au fost scoase unele plante si adaugate altele precum flori de salcam, radacina de iris, radacina de tataneasa, fructe de ienupar, fructe de fenicul, etc, respectandu-se insa principiile active care fac ca aceasta tinctura sa aiba proprietati vindecatoare si tonice. In unele cazuri, plantele folosite la mixtura si lasate la macerat la cald in alcool pot depasi numarul de 30. Produsul fitoterapeutic se poate cumpara gata preparat din farmacii sau se poate prepara in casa. Gramajul plantelor, alaturi de eficacitatea plantelor medicinale intrebuintate reprezinta insa unul din principiile de baza al produsului si trebuie respectat cu strictete pentru a asigura calitatea superioara a acestuia.

Bitterul suedez este cunoscut drept eficient mai ales in probleme de natura digestiva, stimuland digestia si avand un usor efect laxativ. Intern, pentru o purificare generala a organismului si energizare, bitterul se consuma dizolvat in apa (o lingurita la o cana de apa sau ceai) de doua ori pe zi timp de o luna si jumatate. Pentru ca are un gust amar si este cunoscut faptul ca produsele naturiste amare sunt si cele mai eficiente in vindecarea afectiunilor ficatului si a vezicii biliare, bitterul suedez este recomandat pentru decongestionarea ficatului.

Citește și:

Picaturile de bitter pot fi insa folosite si extern sub forma de comprese si tamponari pentru vindecarea anumite zone cu probleme ale pielii (chiar si ale tenului). Bitterul suedez ajuta la cicatrizarea ranilor, accelerand procesul de vindecare. Este de asemenea eficient si in tratarea acneei si a petelor. Tot extern, se pot face si frectii si masaje cu bitter suedez. Arsurile, ulcerul varicos, degeraturile, durerile reumatice si fracturile pot fi si ele tratate prin aplicatii externe cu bitter suedez. Compresele aplicate pe frunte duc la ameliorarea durerilor de cap si la disparitia ametelilor. In plus, bitterul suedez este cunoscut drept un bun tonic cardiac si recomandat persoanele suferind de afectiuni cardiovasculare avand rolul de a reduce colesterolul rau si de a relaxa vasele de sange. Ajuta totodata la intarirea sistemului imunitar si mareste capacitatea de rezistenta a organismului in fata bolii, studii recente demonstrand ca are si un puternic efect anticancerigen.

Citește și:

Bitterul suedez este indicat in combaterea starilor de greata si ameteala, in anemii puternice sau in alungarea senzatiei de oboseala si a epuizarii fizice si nervoase (unii specialisti in terapia cu plante il recomanda si in tratarea depresiilor si insomniilor deoarece contribuie la imbunatatirea starii psihice). Femeile il pot folosi si pentru reglarea ciclului menstrual abundent si dureros diluand jumatate de lingurita de bitter suedez intr-o cescuta de apa si consumand licoarea de trei ori pe zi in timpul primelor doua zile ale ciclului menstrual. Cu cateva zile inainte de menstruatie, se administreaza o lingurita de bitter diluata bineinteles in apa. Picaturile de bitter dizolvate in apa sunt recomandate si pentru eliminarea viermilor intestinali.

Contraindicatie! Deoarece poate contine anumite plante ce favorizeaza aparitia avortului spontan, bitterul suedez este contraindicat femeilor insarcinate.

Citește și:

Foto: Hepta.ro

Sursa: Garbo.ro

Citeste si alte articole pe Garbo. Noi iti recomandam:

Prea mult ca sa mai ramana macar putin...
Scrisoare catre amanta tatalui meu
Ti-e teama ca vei ramane singura pentru totdeauna?

Vizionare placuta


Kudika
24 Mai 2010
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.