Setari Cookie-uri

Teiul, arborele sacru al sanatatii

Inca din vremuri de demult, oamenii au observat ca florile de tei nu sunt niste simple flori, ci ascund puteri curative. Florile de tei actioneaza pozitiv asupra sistemului nervos. Uleiul volatil continut de florile de tei are efect antiseptic si neurosedativ, fiind recomandat in cazul starilor de iritabilitate, anxietate sau chiar si in cazul atacurilor de panica.

Au inflorit de ceva timp copacii lui Eminescu. Teii sunt in floare. In parcuri si pe alei copacii magici imprastie in aer miresme sublime, proaspete si imbietoare. Nu poti sa treci pe langa arborele de tei oricum ci trebuie sa te opresti o clipa si sa le inhalezi parfumul dulce, ametitor. Natura are daruri multe pentru noi. Arborele de tei este un miracol al naturii. Florile sale alina sufletul, vindeca psihicul si au grija de trup. Din fiecare floare a sa putem culege un strop de tamaduire. In articolul prezent iti vom explica si de ce:

Din vremuri de demult, oamenii au observat ca frunzele, coaja si seva arborelui de tei au anumite insusiri speciale si le foloseau ca leacuri pentru vindecarea ranilor trupului. Oamenii au observat ca florile de tei nu sunt niste simple flori, ci ca ascund puteri curative. Unii chiar credeau ca stand cateva zile in copacul de tei atunci cand acesta se afla in floare se pot vindeca de epilepsie. Vechile popoare germanice considerau teiul un arbore sacru, pe care il respectau si il onorau in mod periodic. Teiul era unul din arborii cel mai des pomeniti in scrierile romanesti din perioada romantismului, perceput ca ocrotitorul principal al iubirii celor tineri. Astazi, indragitele flori de tei cunosc o larga intrebuintare in medicina populara, dar nu numai. Oamenii de stiinta le-au descoperit florilor micute si gingase noi valente. Frunzele sunt si ele utilizate astazi insa intr-un procent mai mic din cauza gustului amarui pe care il dau prin fierbere.

Citește și:

Exista mai multe specii de tei, insa cele mai studiate si considerate cu adevarat benefice este specia Tilia tomentosa, teiul alb-argintiu. Intr-adevar, florile de tei au in compozitia lor anumite substante chimice precum mucilagiile care au un efect cicatrizant, flavonoide – ce se bucura de un puternic rol antioxidant, prevenind aparitia cancerului si a bolilor de inima, ulei volatil, zahar, acetilcolina, tanin, vitamina C. Substanta responsabile de mirosul tare, specific al florilor de tei, este farnesolul care se gaseste in uleiul volatil.

Folosite sub forma de infuzie, florile de tei au un efect benefic asupra organismului. Gratie actiunii sale sudorifice si de stimulare a transpiratiei si a bunei circulatii a sangelui, florile de tei ajuta organismul sa invinga raceala, gripa si febra. Teiul este eficient si in calmarea tusei si in tratarea bronsitei, favorizand functionarea propice a cailor respiratorii si eliminarea secretiilor excesive. De asemenea, florile de tei pot fi folosite si ca remediu naturist si sedativ in tratarea suparatoarelor dureri de cap si a celor reumatice.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
15 Iunie 2010
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.