Setari Cookie-uri

Orezul negru, alimentul minune al nemuritorilor moderni

Orezul negru contine antocianini, antioxidanti naturali puternici care se gasesc de regula in compozitia fructelor de padure de culoare neagra (afine, coacaze negre, mure). Antocianinii aflati in compozitia orezului negru actioneaza in sensul protejarii arterelor si impiedica distrugerea AND-ului,scazand totodata nivelul colesterolului in sange.

Zhimin Xu si echipa sa de cercetatori au ajuns la concluzia ca orezul negru este o modalitate eficienta si destul de economica de a mari intr-un mod natural aportul de antioxidanti din organism. In plus, antocianinii (solubili in apa) care se gasesc intr-o cantitate semnificativa in compozitia orezului negru au rolul de a preveni aparitia cancerului si a bolilor de inima. In acelasi timp, expertul Zhimin Xu este de parere ca pigmentul de culoare inchisa care poate fi extras din taratele de orez negru ar putea fi un excelent si natural inlocuitor al colorantilor artificiali nocivi care sunt utilizati actualmente in industria alimentara si a bauturilor. Culoarea pigmentilor extrasi din taratele de orez negru variaza de la tonuri mai deschise la tonuri mai inchise, de la roz la negru.

Care orez este insa cel mai “bun” si sanatos: orezul brun sau orezul negru?


Orezul brun, cu un continut minim de grasimi, este un bun furnizor de proteine, vitamina E si vitamine din complexul B, insa nu si de vitamine precum C, A sau B12. Orezul negru contine si el proteine si o cantitate importanta de aminoacizi esentiali, dar si minerale si vitamine precum fier,calciu, mangan, cupru, seleniu, zinc, vitamina B1, vitamina B2. In materie de antioxidanti insa, spun cercetatorii, orezul negru intrece orezul brun. La prelucrarea sa, stratul de culoare inchisa se indeparteaza, bobul de orez ramanand aproape alb, insa de regula orezul negru se comercializeaza nedecorticat. Prin gatire, orezul negru va capata o nuanta rosiatica-purpurie. Daca este gatit alaturi de alte legume, vei fi surprinsa sa constati ca orezul negru coloreaza celelalte legume.

In medicina populara chinezeasca, orezului negru i se atribuie anumite proprietati medicale si terapeutice si este intrebuintat in diverse tratamente ale bolilor de ficat. In frumusete, este utilizat pentru hidratarea si catifelarea pielii, dar si pentru a impiedica caderea parului.

Foto fr si main: Dennis Mueller

Foto interior: Wikipedia

Sursa: Garbo.ro

Citeste si alte articole pe Garbo. Noi iti recomandam:
Barbatul toxic, lupta ta cu tine
Complexul psihologic al Cenusaresei - Independenta inca sperie!
Portretul mamei narcisiste -Cand iubirea de sine devine maligna


Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
31 August 2010
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.