Orezul negru contine antocianini, antioxidanti naturali puternici care se gasesc de regula in compozitia fructelor de padure de culoare neagra (afine, coacaze negre, mure). Antocianinii aflati in compozitia orezului negru actioneaza in sensul protejarii arterelor si impiedica distrugerea AND-ului,scazand totodata nivelul colesterolului in sange.
Care orez este insa cel mai “bun” si sanatos: orezul brun sau orezul negru?
Orezul brun, cu un continut minim de grasimi, este un bun furnizor de proteine, vitamina E si vitamine din complexul B, insa nu si de vitamine precum C, A sau B12. Orezul negru contine si el proteine si o cantitate importanta de aminoacizi esentiali, dar si minerale si vitamine precum fier,calciu, mangan, cupru, seleniu, zinc, vitamina B1, vitamina B2. In materie de antioxidanti insa, spun cercetatorii, orezul negru intrece orezul brun. La prelucrarea sa, stratul de culoare inchisa se indeparteaza, bobul de orez ramanand aproape alb, insa de regula orezul negru se comercializeaza nedecorticat. Prin gatire, orezul negru va capata o nuanta rosiatica-purpurie. Daca este gatit alaturi de alte legume, vei fi surprinsa sa constati ca orezul negru coloreaza celelalte legume.
In medicina populara chinezeasca, orezului negru i se atribuie anumite proprietati medicale si terapeutice si este intrebuintat in diverse tratamente ale bolilor de ficat. In frumusete, este utilizat pentru hidratarea si catifelarea pielii, dar si pentru a impiedica caderea parului.
Foto fr si main: Dennis Mueller
Foto interior: Wikipedia
Sursa: Garbo.ro
Citeste si alte articole pe Garbo. Noi iti recomandam:
Barbatul toxic, lupta ta cu tine
Complexul psihologic al Cenusaresei - Independenta inca sperie!
Portretul mamei narcisiste -Cand iubirea de sine devine maligna