Prunele, originare din Siria, ne imbie cu gustul si aroma lor, fiind disponibile sunt numeroase soiuri, insa toate pastreaza proprietatle curative. Prunele sunt bogate in resversatrol, cel mai puternic antioxidant (de 50 de ori mai puternic decat vitamina C), in minerale (potasiu, magneziu, sodiu etc.), vitamine (A, E, vitamine din complexul B, vitamina C), fibre si alte substante active. Care sunt beneficiile prunelor? Prunele sunt adevarate virtuti ale sanatatii, avand efecte pozitive in: - Cresterea capacitatii de lupta a sistemului imunitar, protejand organismul in fata infectiilor de sezon, precum racelile; - In intoxicatii, avand puternice efecte detoxifiante sau pentru cei care lucreaza in mediu toxic; - Sunt energizante, fiind utile in sindromul obselii cronice, in starile de surmenaj fizic si/sau psihic, in convalescenta, in perioadele de recuperare postoperatorie; - Stimuleaza sistemul nervos, fiind indicate in perioadele de invatare; - Prunele stimuleaza digestia; - Stimuleaza functiile hepatice si biliare, avand actiuni benefice si regenerative asupra ficatului; - Combat anemia; - Amelioreaza durerile articulare si reumatice; - Imbunatatesc functiile pancreasului; - Scad usor febra; - Au efecte antiinflamatorii; - Imbunatatesc functiile rinichilor; - Regleaza apetitul, contribuind la normalizarea greutatii; - Sunt utile in preventia hemoroizilor; - Scad riscul aparitiei patologiilor digestive si a cancerelor intestinale prin aportul ridicat de fibre; - Reduc dezechilibrele psihice ca depresie, anxietate, nervozitate; - Au efecte pozitive in combaterea sindromului premenstrual; - Au usoare efecte laxative; - Au efecte diuretice; Prunele pot fi consumate in stare proaspata, dar si in compoturi sau chiar in dulceata, pastrandu-si proprietatile cirative. Prin preparare termica unele substante se mai pierd, de aceea pentru efecte maxime le puteti consuma crude sau uscate.
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: