Setari Cookie-uri

Spune-mi cum gandesti, ca sa-ti spun daca te lasi de fumat!

Activitatea cerebrala poate fi folosita pentru a evalua hotararea unei persoane care vrea sa renunte la fumat, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii americani, ce au analizat cu ajutorul unui scaner o regiune a cortexului asociata cu modificarile de comportament.

Participantii au fost invitati sa priveasca o serie de mesaje referitoare la procesul de renuntare la fumat, in timp ce un scaner inregistra activitatea creierelor lor, scrie MEDIAFAX.

Dupa fiecare mesaj, pacientii "notau intr-un caiet in ce fel acel mesaj le-a influentat decizia de a renunta la fumat si daca mesajul in cauza le-a sporit hotararea".

Persoanele ale caror cortexuri prefrontale mediane manifestau o anumita activitate in timpul difuzarii mesajelor s-au dovedit a fi semnificativ mai hotarate sa isi reduca consumul de tigari pe parcursul lunii care a urmat.

"Cunoscand ce se petrece in creierul unei persoane (...) vom putea sa prezicem mai bine comportamentul ei viitor, comparativ cu situatia in care cunoastem doar propria lui evaluare" in privinta sanselor sale de a renunta la fumat, a explicat Emily Falk, directoarea laboratorului de neurostiinte si comunicare din cadrul Universitatii Michigan, principala autoare a acestui studiu.

Dupa ce a scazut in mod constant dupa anul 2000, procentul fumatorilor din cadrul populatiei adulte s-a mentinut dupa 2005, in Statele Unite, in jurul valorii de 20-21%, potrivit statisticilor oficiale americane. In fiecare an, in Statele Unite, mor aproximativ 443.000 de persoane din cauza unor maladii asociate cu tabagismul.


Fumatorul obisnuit are nevoie de cel putin sapte tentative, efectuate pe parcursul a cinci ani, inainte de a reusi sa renunte definitiv la fumat, potrivit unui studiu efectuat recent de cercetatorii britanici de la Universitatea din Lancaster, informeaza dailymail.co.uk.

Savantii britanici au analizat comportamentul a peste 3.000 de fumatori si fosti fumatori si au descoperit ca cei mai multi dintre acestia au renuntat la fumat deoarece se temeau de efectele negative ale fumatului pe termen lung asupra starii lor de sanatate.

Sursa: 9am.ro
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
2 Februarie 2011
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.