Setari Cookie-uri

Cartoful - Alimentul incasilor si al indienilor Aymara

Consumul de cartofi poate aduce multe beneficii organismului uman, insa din cauza faptului ca cei mai populari sunt cartofii prajiti, plini de grasime, beneficiile nu mai apar. Mai mult, pana si cartofii copti sunt imbogatiti cu unt, branza sau bucati de sunca.

Consumul de cartofi poate aduce multe beneficii organismului uman, insa din cauza faptului ca cei mai populari sunt cartofii prajiti, plini de grasime, beneficiile nu mai apar. Mai mult, pana si cartofii copti sunt imbogatiti cu unt, branza sau bucati de sunca.

cartof aliment al incasilor si indienilor Aymara Ca urmare, de multe ori, consumul de cartofi astfel gatiti contribuie serios la aparitia afectiunilor cardiace sau chiar a atacurilor de cord. Totusi, consumul cartofilor copti, simpli, fara grasimi, constituie o sursa de fibre care ofera protectie impotriva bolilor de inima si, mai mult decat atat, contin putine calorii. Cartofii sunt o bogata sursa de vitamina C, B6, potasiu si magneziu, sustin specialistii.

Originea cartofului

Platoul de unde isi are originea cartoful este cunoscut de noi astazi ca Titicaca si se intinde pe teritoriul statelor Bolivia si Peru. Cartofii erau baza alimentatiei incasilor si indienilor Aymara. Acestia din urma au dezvoltat mai mult de 100 de varietati de cartofi pe care ii cultivau la inaltimi mai mari de 3000 de metri.

Citește și:

In ruinele antice din Peru si Chile arheologii au gasit ramasite de cartofi datate din secolul al V-lea i. Hr. Incasii ii cultivau, se hraneau cu ei si chiar ii adorau. Adeori, cosuri pline cu cartofi erau ingropate ca rezerva pentru anii de foamete sau cartofii erau uscati si formau proviziile pentru razboi sau expeditii.

Cartofii vechilor incasi aveau coaja de culoare rosu inchis si miezul galben. Ei ii numeau “papas”, denumire sub care sunt cunoscuti si astazi in Peru.

O rugaciune incasa spune: “O, Creatorule! Tu, care ai dat viata tuturor lucrurilor si ai facut ca oamenii sa traiasca si sa se inmulteasca, inmulteste si fructele pamantului, cartofii si alta hrana pe care ai creat-o, ca sa nu mai suferim de foame si mizerie”.

Reputatia cartofului

Studii recente au aratat ca reputatia cartofilor de a fi bogati in carbohidrati si necesitatea de a ii elimina din alimentatia celor care vor sa slabeasca sunt false. O descoperire surprinzatoare a cercetatorilor arata ca broccoli este mai putin folositor corpului uman decat cartoful. Mai mult, cel din urma este mai bogat in fenoli decat spanacul sau varza.

Citește și:

    Cartoful e recomandat de medicina moderna pentru ca e sanatos, hranitor, energetic, permis tuturor celor predispusi la ingrasare. Inlesneste functiile intestinale, combate ulcerul si este cicatrizant. Daca nu e preparat cu grasime, cartoful nu ingrasa. Este chiar recomandat obezilor, hepaticilor. Administrate diabeticilor zilnic cate 1 kg – 1,5 kg de cartofi, s-a constatat atenuarea simptomelor morbide (glicozurile, poliurie, polidipsie).

    Vizionare placuta


    Kudika
    11 Martie 2011
    Echipa Kudika
    Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

    Ti-a placut acest articol?

    Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.