Acesta poate fi crescut atat in gradina, cat si in interior, iar efortul depus este minimal. Daca egiptenii il foloseau pentru imbalsamare, locuitorii Greciei antice il adaugau in baie.
Satureja hortensis, dupa numele sau stiintific, provine, ca multe alte plante aromatice, din zona Marii Mediterane si este cunoscuta pentru gustul si mirosul sau foarte puternice. Cimbrul este o planta perena, scunda, a carei inaltime variaza intre 20 si 30 cm. Florile sale sunt mici, de culoare alba sau roz si sunt asezate pe tulpina in forma spiralata, in vreme ce frunzele au forma lanceolat-ovala, sunt netede si sunt cele care dau acel miros puternic. Acesta nu este o planta pretentioasa, insa este de preferat sa fie amplasat intr-o zona luminoasa. Rezista bine atat unui climat secetos, cat si unuia foarte ploios si, in ceea ce priveste solul, prefera unul afanat, permeabil, fiind contraindicate cele argiloase, grele.
Cimbrul este cel mai aromat in momentul in care a inflorit, insa poate fi folosit in mancaruri si uscat, amplasandu-se intr-o zona umbrita, bine aerisita si cu o umiditate cat mai scazuta. In bucatarie, cimbrul se foloseste pentru aromatizarea uleiurilor, maionezelor, branzei, carnatilor, sosurilor, iar pastele, fripturile de pui sau porc, pizza, cartofii copti sau fasolea sunt doar cateva exemple de mancaruri la care poti folosi cimbrul cu succes.
In ceea ce priveste calitatile medicinale ale acestei plante, este recomandata in: - cazuri de infectii intestinale, - afectiuni renale - crampe abdominale. De asemenea, se foloseste in cazul bronsitelor, dar si impotriva tusei, sub forma de infuzie. Cimbrul este antiseptic, antifungic, diuretic si analgezic si contine uleiuri volatile, calciu, fier, mangan si antioxidanti, un motiv in plus pentru a consuma o astfel de planta.
Spune-ti parerea!