Prin insomnie se intelege dificultatea de a dormi suficient pentru a permite organismului sa se refaca complet. Un adult are nevoie de 6 – 8 ore de somn, iar copiii si varstnicii de mai mult. Exista insa si oameni care se simt complet refacuti dupa numai 1 – 4 ore de somn, recordul in aceasta privinta detinandu-l Thomas Edison, care dormea numai 2 ore din 24.

Cauzele insomniei sunt destul de numeroase: dormitul inconfortabil (perna, saltea, acoperamant nepotrivite), zgomote, caldura sau frig excesive, mese copioase seara, abuzul de cafea, ceai sau Cola, sedentarismul, unele boli (hipertensiune arteriala, insuficienta cardiaca, astmul bronsic, bronsita cronica etc.).

Masuri

- camera de dormit trebuie sa aiba o temperatura confortabila - orele de culcare si de trezire sa fie in fiecare zi aceleasi - dormitul se va face cu capul spre nord, patul fiind plasat cat mai departe de calorifer - indepartarea surselor de zgomot sau reducerea, pe cat posibil, a intensitatii lor - dupa orele 17 vor fi evitate eforturile fizice si intelectuale

Dietoterapie

Alimente permise seara, in cantitati moderate: paine, lapte, iaurt, carne slaba, branza de vaci, miere, salata, ceapa, ridichi, ceai de tei etc.

Alimente interzise seara: grasimi, conserve, oua, maioneza, bauturi alcoolice etc.

Fitoterapie

Uz intern:

- infuzie de talpa gastei (3 linguri la o cana de apa), 3 linguri inainte de culcare;

- infuzie de radacina de valeriana (o lingurita la o cana de apa), o cana inainte de culcare;

- infuzie de maghiran (o lingura la o cana de apa), 2 cani pe zi;

- infuzie de flori de tei (cat se apuca cu varful a trei degete la o cana de apa), o cana inainte de culcare;

- infuzie de paducel (o lingurita la o cana de apa), 2 cani pe zi;

- ceai Plafar.

Citeste si alte remedii in articolul integral de pe Garbo.ro

Cititi si alte articole pe Garbo. Noi va recomandam: Despre bolile cardiovasculare si factorii lor de risc 100 de alimente miraculoase pentru organism 11 Semne ca ai racit la ovare

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: