Atunci cand este foarte tanara si plina de sucuri, urzica are valoare alimentara. Mai importanta totusi decat valoarea alimentara a urzicii (deloc de neglijat) este insa si valoarea ei medicinala. Pentru uz medicinal, de la urzici se culeg frunzele si radacinile. Din aceste parti ale plantei se poate prepara infuzie, dar si decoct, sirop, suc proaspat, lotiune tonica sau piure.
Substante active din urzica:Grupul de vitamine B12, C, E, B2, K, ulei esential, ulei gras, provitamina A, siliciu, acid galic si formic, lecitina, mucilagii. Perisorii urzicanti contin histamina, acetilcolina, dar si o substanta care determina contractia muschilor netezi. Se spune ca urzicaturile sunt provocate tocmai de amestecul de acetilcolina si histamina.
Intrebuintari:Urzica este considerata o planta medicinala exceptionala, avand proprietati diuretice, astringente, antiseptice, depurative, emoliente, expectorante, tonice, revitalizante, detoxifiante, antidiareice, vitaminizante, hipoglicemiante, cicatrizante, declourante, antitusive, dar si hranitoare.
O descoperire importanta este cea privind rolul urzicii in stimularea cresterii parului, in revigorarea podoabei capilare. Afla restul beneficiilor si intrebuintarilor urzicii citind articolul integral pe Garbo.ro Iti recomandam si alte articole: 5 dintre cele mai puternice plante medicinale si urzica Urzica - un ajutor bun la toate!
Cititi si alte articole pe Garbo. Noi va recomandam: Despre bolile cardiovasculare si factorii lor de risc 100 de alimente miraculoase pentru organism 11 Semne ca ai racit la ovare
Spune-ti parerea!