Setari Cookie-uri

Beneficiile miraculoase ale dovleacului

Dovleacul este o planta anuala erbacee, apartinand familiei cucurbitaceelor. Denumirea sa stiintifica este cucurbita pepo, iar cea populara bostan.

Dovleacul este o planta anuala erbacee, apartinand familiei cucurbitaceelor. Denumirea sa stiintifica este cucurbita pepo, iar cea populara bostan.

beneficii dovleac Dovleacul are o tulpina lunga de cinci-sase metri, sub forma de vrej. Frunzele sunt mari, usor reniforme, paroase, cu un diametru de circa 15 centimetri la matruitate.

Intreaga planta este dotata cu peri ceva mai tari, un fel de tepi care chiar pot produce mici iritatii persoanelor sensibile. Florile sunt, aproape intotdeauna, galbene si incarcate cu polen.

Fructul, numit bostan, este de dimensiuni mari, uneori putand trece de 30 de centimetri lungime, avand forma sferica sau ovala.

Dovleacul este folosit in hrana animalelor, oamenii consumand de cele mai multe ori de la el doar semintele. Aflate in interiorul dovleacului, acestea au nu numai o mare valoare nutritiva, dar si virtuti medicinale.

Citește și:

Pentru nevoi medicinale, semintele de dovleac se consuma ca atare sau se folosesc zdrobite pentru a prepara un decoct. Tot pentru terapii medicinale se foloseste si pulpa dovleacului turcesc (Curcubita maxima) care se poate gati pur si simplu sau din care se poate obtine un suc.

In general, pentru decocturi se folosesc semintele de dovleac turcesc cultivat special pentru a fi folosit in hrana oamenilor, la prepararea de produse de patiserie sau alte mancaruri delicioase. Dovleacul turcesc se recunoaste usor, avand coaja gri, spre deosebire de dovleacul comun care are coaja galbena atunci cand este copt.

Substante active importante

• Pulpa de dovleac contine saruri minerale, vitamina A, enzime, hidrati de carbon.

• Semintele sunt bogate in uleiuri (aproximativ 33%), lecitina, enzime, protide, fitosterine

Citește și:

Intrebuintari in medicina naturista

Pulpa de dovleac, mai ales cea a dovleacului turcesc (intrat de o buna perioada de timp in alimentatia oamenilor) are certe proprietati diuretice, laxative si chiar sedative.

Semintele au calitati vermifuge, laxative, diuretice, sedative, antiinfectioase. Cea mai importanta afectiune in care se aplica terapii medicinale cu seminte de dovleac este adenomul de prostata.

Vizionare placuta


Kudika
7 Iulie 2011
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.