Setari Cookie-uri

Beneficiile tamaduitoare ale morcovului

Morcovul de gradina este o planta legumicola extrem de cunoscuta, prezenta zilnic in viata fiecaruia dintre noi. Face parte din familia umbeliferelor, fiind cultivat de foarte multa vreme, inca din Antichitate.

Morcovul de gradina este o planta bienala, cu o radacina foarte puternica. Frunzele sunt penat-sectate, iar florile, de culoare alba, sunt grupate. Pentru uz medicinal se folosesc semintele, frunzele uscate si radacina. Din radacina se extrage suc, frunzele se maruntesc sau chiar se macina, iar din seminte se prepara infuzie sau decoct.

Substante active importante

- vitamina A si provitamina A (in cantitate foarte mare, aici cunoscuta sub numele de caroten)

- vitamina C

- vitamine din grupul B

- saruri minerale

- hidrati de carbon

- pectine

- levuloza

- dextroza

Intrebuintari

Morcovul poate contribui, in mod semnificativ, la apararea organismului in fata agentilor externi. Are cinci calitati care-l fac de-a dreptul pretios: cicatrizant gastric, antianemic, diuretic, depurativ si laxativ. Dar aceste proprietati nu sunt nicidecum singurele, preparatele din morcov fiind si bactericide, vermifuge, stimulatoare hepatice si renale, analgezice, hemostatice.

Citește și:

Este cunoscuta importanta morcovului pentru intarirea vederii, pentru marirea acuitatii vizuale si, in general, pentru insanatosirea ochiului. Bronsitele cronice si astmul pot fi combatute si prin consumul sustinut de morcov. Au fost puse in evidenta si capacitatile de vasodilatator ale morcovului, precum si efectele pozitive in diabet.


Citeste articolul integral pe Garbo.ro

Sursa foto: sxc.hu

Vizionare placuta


Kudika
25 Iulie 2011
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.