Setari Cookie-uri

11 beneficii ale fierului in organism

Deficitul de fier reprezinta cea mai frecventa carenta minerala cu care populatia se confrunta. Carenta de fier apare la orice varsta, incapand cu copilul mic pana la batrani.

  • carne;
  • legume crude;
  • fructe ca piersici, caise, smochine, curmale, afine, stafide, fructe de padure, cirese etc.;
  • fructe oleaginoase (nuci, seminte, susan, alune crude, arahide crude);
  • frunze verzi (salata verde, stevie, patrunjel, leustean, spanac, urzici)

Beneficiile fierului in organism



Fierul prezinta numeroase beneficii in organismul uman:
  • fierul intra in constitutia globulelor rosii, fiind important in formarea hemului/hemoglobinei care urmeaza sa lege oxigen, astfel incat sa isi indeplineasca functia de a conferi oxigenul preluat de la plamani tesuturilor;
  • fierul intervine in metabolismul hepatic;
  • fierul intervine in reducerea stresului oxidativ si combaterea radicalilor liberi din organism;
  • acest mineral intervine si in sistemele energetice celulare;
  • fierul este indispensabil pentru activarea unor enzime intracelulare din organismul nostru;
  • fierul reduce procesele de imbatranire si mentine tineretea atat prin implicatiile sale in oxigenarea organismului si in sistemele energetice intracelulare, cat si prin reducerea stresului oxidativ - in felul acesta o serie din procesele de senescenta (imbatranire) sunt estompate;
  • acest mineral intervine in functiile sistemului nervos;
  • fierul stimuleaza sistemul imunitar;
  • carenta de fier creste riscul de cancer, ceea ce demonstreaza protectia anticancerigena a acestui mineral;
  • participa la metabolismul osos;
  • acest mineral este important pentru sistemul muscular.

Aboneaza-te la Newsletter-ul Healthy pentru a primi si alte informatii despre sanatate si diete
Citește și:

Kudika
17 Februarie 2012
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.