Setari Cookie-uri

Nautul - scade colesterolul si previne bolile de inima

Bogat in proteine, saruri minerale si vitamine, nautul are o valoare alimentara deosebita, putand inlocui cu succes proteinele din carne. Astfel, nu e de mirare ca este unul dintre cele mai vechi alimente. In urma cu cinci milenii, nautul era cultivat, se pare, in bazinul mediteranean.

Comunicat de presa

In lumea latina, era cunoscut drept cicer, nume derivat din grecescul vechi kickere (de unde denumirile actuale de pois chiche - franceza, cece - italiana sau chick pea - engleza).

naut beneficii

Sursa foto: shutterstock_77676145

Nautul era un aliment popular in randul claselor sarace din Egipt, Grecia si Roma. Potrivit unei legende, insusi poetul Horatiu, plictisit si dezgustat de luxul roman decadent, savura cu mare placere o mancare buna de naut. O alta legenda spune despre vestitul orator roman Marcus Tullius Cicero ca si-ar fi dobandit numele de familie tocmai din cauza unei alunite de pe fata, in forma de boaba de naut.

Specia de naut care se cultiva in zilele noastre se numeste Cicer Arietinum. Astazi, nautul este extrem de popular in India si in tarile musulmane, regasindu-se in nenumarate feluri de mancare traditionale in Orientul Mijlociu, Africa de Nord, dar si in Italia (mai ales in Sicilia) si in Spania.

Citește și:

Raspandirea nautului in lumea intreaga, mai ales in America Latina, se datoreaza exploratorilor spanioli. Odinioara, usurinta cu care se putea prepara un fel de mancare pe baza de naut, doar prin adaugarea de apa, a facut ca nautul sa fie considerat alimentul taranilor si al soldatilor, ajungand doar foarte rar in farfuriile nobililor. In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, boabele prajite de naut au fost folosite de europeni pe post de inlocuitor pentru cafea.

In momentul recoltei (in luna mai), nautul este verde. La caldura, se usuca rapid, capatand culoarea specifica, brun deschis. Astazi, tarile cunoscute drept mari producatoare de naut sunt India, China, Pakistan, Mexic si Turcia. In Europa, unde principala tara producatoare de naut este Spania, nautul si-a castigat locul datorita entuziasmului europenilor pentru experientele culinare exotice si incercarilor de gasire a unei alternative la proteinele din carne.

Citește și:

Asemenea tuturor leguminoaselor, nautul este un aliment bogat in proteine de origine vegetala, vitamine (din grupul B), minerale (fosfor, potasiu, magneziu, calciu, seleniu), oligoelemente (oxid de fier) si fibre.

Vizionare placuta


Kudika
22 Mai 2012
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.