Setari Cookie-uri

Nautul: Beneficii pentru sanatatea de zi cu zi

Bogat in proteine, saruri minerale si vitamine, nautul are o valoare alimentara deosebita, putand inlocui cu succes proteinele din carne.

naut beneficii sanatate Asemenea tuturor leguminoaselor, nautul este un aliment bogat in proteine de origine vegetala, vitamine (din grupul B), minerale (fosfor, potasiu, magneziu, calciu, seleniu), oligoelemente (oxid de fier) si fibre.
Un atu al nautului este continutul bogat in fibre insolubile, care ajuta la combaterea constipatiei si controleaza pofta de mancare, producand mult mai repede senzatia de satietate. Fibrele insolubile nu sunt absorbite in intestine. Ele se umfla cu apa si stimuleaza peristaltismul intestinal, curatand intestinele si usurand evacuarea materiilor fecale.

Sarac in grasimi, nautul joaca un rol important si in prevenirea afectiunilor cardiovasculare. Consumul de naut poate reduce nivelul de colesterol rau din sange.

Boabele de naut se pot consuma fie ca atare, fie in salate. In cazul in care nu sunt deja preparate, boabele de naut trebuie lasate in apa, sa se inmoaie, timp de aproximativ 12 ore. Apoi se scurg si se usuca bine inainte de a le pregati, la foc mic.

Citește și:

Cele mai cunoscute preparate culinare pe baza de naut sunt cele arabe: couscous (cu boabe intregi de naut), houmos (piure de naut) sau falafel (piure de naut prajit). In diferite colturi ale lumii, faina de naut se foloseste pentru produse de panificatie: in Italia, se obtin din ea asa-numitele panelli, la Marsilia - panisse, in India - Besan Puda, in timp ce in Iran si Afganistan faina de naut este folosita la prepararea biscuitilor.

Ca atare sau preparat, nautul se preteaza la nenumarate retete.

Informatii oferite de SanoVita

Surse foto articol: Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
13 Iunie 2012
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.