Acoperit primavara de flori mari roz-albe si toamna, incarcat de fructe mici, rosii, macesul, denumit si trandafir salbatic sau sipica, este intrebuintat pentru multiplele sale beneficii.

CEAIUL DE MACESE - Leacul Suprem al Iernii

Macesele sunt de fapt, fructe false, adevaratele fructe fiind cele din interior, carora li se spune “seminte”. Macesele sunt la inceput verzi, apoi, in faza de parga, culoarea devine portocalie, iar la maturitate deplina sunt rosii.

Recoltarea maceselor se face de la sfarsitul lunii august, pana in octombrie, inainte de caderea brumei, deoarece in aceasta perioada au cel mai mare continut de vitamina C.

Dupa recoltare, fructele se usuca, pe cale naturala, intr-un loc din casa ferit de umezeala, umbrit, bine aerisit, timp de 1-3 saptamani.

In lunile mai-iunie, se pot recolta florile de maces, care se usuca, la fel ca si fructele.

sursa foto:wikipedia

Proprietatile maceselor

Macesele sunt un izvor natural de vitamine, fiind foarte apreciate in medicina naturista.

Vitamina C

Macesele sunt “campioanele” fructelor in cantitatea de vitamina C continuta ( de 4-16 ori mai mult decat citricele). 100g macese contin 2000mg de vitamina C.

Macesele care cresc in zonele de munte si deal (la peste 800 m altitudine) au un continut de 10 ori mai mare de vitamina C, fata de cele care cresc in zonele de ses.

Vitamina C este un antioxidant puternic si ajuta la absorbtia fierului in organism si la fixarea calciului. Tot vitamina C ajuta la vindecarea ranilor, impiedica sangerarea gingiilor, creste rezistenta la infectii si ajuta organismal sa faca fata surmenajului fizic si intelectual.

Necesarul zilnic de vitamina C este de 125-150 mg. Consumul a trei macese/zi asigura acest necesar!

  • Vitamina A : intre 500-3000 mg la 100g pulpa de macese, fiind de 2 ori mai bogate in vitamina A decat caisele.
  • Vitamina B1 si B2
  • Vitamina K
  • Vitamina P
  • Vitamina E (tocoferol)- cea mai mare cantitate se gaseste in semintele de macese.
  • Vitamina PP
  • Flavonoizi
  • Proteine 3,6%
  • Zaharuri 21 %
  • Acid malic 3,5%
  • Celuloza 23%
  • Pectine
  • Minerale: fier, magneziu
  • Uleiuri esentiale

sursa foto:sxc.hu

Peste 50% dintre femei decedeaza din cauza bolilor cardiovasculare
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: