Originile zmeurei se pierd in negura timpului. Specii de zmeura salbatica s-au gasit pe toate continentele, inclusiv in Alaska.
Tinand seama de proprietatile terapeutice ale zmeurei, putem spune ca Dumnezeu a raspandit acest “medicament” cu generozitate…
Zmeura- beneficii nutritionale
Zmeura este o sursa remarcabila de antioxidanti si fitonutrienti (antocianine, flavonoide, acid fenolic, taninuri, acid elagic, cianidine, pelargonidine), dar si de fibre.
Zmeura are un continut foarte bogat in vitamina C, vitamina K, acid folic, vitaminele B1, B2 si vitamina E.
Dintre minerale, zmeura contine cantitati importante de mangan, magneziu, cupru si potasiu. Fructele de zmeura contin si calciu, zinc, fosfor, toate in forme usor asimilabile.
Zmeura- beneficii pentru sanatate
1 Antioxidanti si substante anti-inflamatorii
Consumand zmeura, aducem in organism o paleta larga de antioxidanti si compusi antiinflamatori care intaresc imunitatea, redau vitalitatea organismului si incetinesc procesele de imbatranire.
Diversitatea antioxidantilor din zmeura este remarcabila si unica printre fructe:
• Antocianine: cianidine, pelargonidine, delphinidine, malvidine
• Flavonoli: quercetina, kaempferol
• Flavanoli: catehine, epicatehine
• Taninuri: elagitanin, galotanin, proantocianidine
• Acizi hidroxibenzoici: acid elagic, acid vanilic, acid gallic, acid clorogenic
• Acizi hidroxicinamici: acid cafeic, acid cumaric, acid ferulic
• Resveratrol
Acidul elagic este un antiinflamator remarcabil, care s-a demonstrat ca inhiba ciclooxigenaza-2, precum medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene selective.
2 Obezitate si diabet zaharat
Zmeura contine un fitonutrient denumit de cercetatori “rheosmina”, renumit pentru efectele benefice in bolile metabolice. Rheosmina creste metabolismul celulelor adipoase, prin cresterea activitatii enzimatice si a consumului de oxigen, la acest nivel. Acest fapt duce la eliminarea si utilizarea depozitelor de grasime.
Raspberries, close-up @Shutterstock.com