Catina este unul dintre cele mai potente medicamente naturale. Catina contine o multime de antioxidanti, este o importanta sursa de Omega 7, care este de asemenea, foarte importanta pentru organism.

La noi in tara este mai cunoscuta catina alba, decat cea rosie; in unele parti i se mai spune si catina de rau sau simplu catina, scrie Wikipedia. Nuumele stiintific al acestei plante este Hippophaë rhamnoides L. Catina este un arbust foarte ramificat si spinos care in Romania creste incepand din regiunile nisipoase si pietrisurile litorale pana in regiunile muntoase, alcatuind uneori cranguri si tufisuri destul de intinse.

Catina alba se utilizeaza deopotriva in industria alimentara, in silvicultura, in farmacie dar si ca planta ornamentala. Fructul de catina contine de doua ori mai multa vitamina C decat macesul si de 10 ori mai mult decat citricele. In fructele coapte continutul depaseste 400-800 mg la 100 g suc proaspat. Alte vitamine prezente in fruct sunt A, B1, B2, B6, B9, E, K, P, F. Mai regasim celuloza, betacaroten (intr-un procent net superior celui din pulpa de morcov), microelemente ca fosfor, calciu, magneziu, potasiu, fier si sodiu, uleiuri complexe, etc.

Foto: Shutterstock.com; catina, ulei de catina

Catina contine peste 190 de nutrienti si fitonutrienti, transformand-o intr-un super aliment pentru organism si in acelasi timp un medicament natural care ajuta la tratarea mai multor boli.

Beneficiile catinei

Catina ajuta in ameliorarea problemelor respiratorii. Astmul, tusea cronica, alte tulburari de respiratie, acestea sunt doar cateva dintre cele mai cunoscute boli care in mod traditional sunt tratate cu ajutorul catinei.

Catina vindeca bolile de stomac.

Catina prezinta proprietati antiinflamatoare astfel incat ea devine un bun adjuvant in tratarea bolilor gastrointestinale. Uleiul de catina prezinta proprietati curative si de protectie a sistemului gastrointestinal, reducand efectul daunator al unor bacterii cum este E-coli.

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: