Setari Cookie-uri

Uleiul de masline extravirgin - medicamentul biblic cu calitati exceptionale

Uleiul de masline are intr-adevar calitati nutritionale deosebite. Acest lucru se datoreaza grasimilor mononesaturate pe care le contine, care influenteaza benefic nivelul colesterolului din organism si joaca un rol esential in prevenirea bolilor cardiovasculare.

Da, uleiul de masline are intr-adevar calitati nutritionale deosebite. Acest lucru se datoreaza grasimilor mononesaturate pe care le contine, care influenteaza benefic nivelul colesterolului din organism si joaca un rol esential in prevenirea bolilor cardiovasculare. si, nu in ultimul rand, tocmai datorita acestor grasimi mononesaturate, uleiul de masline poate fi folosit si la gatit, nu numai in salate si preparate neprelucrate termic, cu conditia sa nu depasesti temperatura de 180 C.

ulei de masline, beneficii ulei de masline

Foto: Ulei de masline, masline via Shutterstock

Cei peste 20 de polifenoli si vitamina E din compozitia anumitor tipuri de uleiuri de masline fac parte din familia antioxidantilor si sunt armele de lupta ale organismului contra radicalilor liberi si efectelor lor distructive: atacul asupra celulelor, modificarea AND-ului, oxidarea colesterolului. Dintre acesti polifenoli, doi sunt cu adevarat absorbiti de organism: hydroxytyrosolul si tyrosolul. Si efectul lor a fost demonstrat de studiul european intitulat Eurolive, care atesta faptul ca un consum regulat de ulei de masline bogat in polifenoli permite cresterea nivelului de colesterol bun (HDL) si scaderea celui rau (LDL), ceea ce reduce riscul bolilor cardiace.

Citește și:

Un avantaj pentru toata familia, nu-i asa?

Dar gustul?Bineinteles ca este important! Doar n-ai sa-ti alegi uleiul numai dupa continutul in polifenoli. Ei bine, trebuie sa afli ca cele doua sunt legate, pentru ca polifenolii sunt vinovati de gustul amarui. Producatorii combina varietatile de ulei de masline, astfel incat sa-i pastreze si calitatile, dar sa-i dea si o savoare deosebita. in principiu, eticheta te informeaza daca uleiul este extravirgin, adica procesul de fabricatie este riguros controlat, dar si daca produsul respecta criterii gustative stricte.

Cat de dietetic este? Contrar asteptarilor, uleiul de masline nu este mai dietetic decat altele. El este compus 100% din materii grase si are 90 de calorii doar intr-o lingura. Dar este folosit in regimurile de slabire pentru modul in care se asociaza cu legumele in salate. in practica: nu trebuie sa abuzezi de uleiul de masline si folosit la temperaturi inalte isi pierde calitatile.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
1 Septembrie 2014
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.