Setari Cookie-uri

Este cel mai valoros aliment al toamnei! Citeste aici cate beneficii sanatoase prezinta

Bogat in peste 25 de nutrienti necesari organismului, acest aliment delicios poate preveni si chiar trata multe afectiuni.

Este vorba despre dovleacul de placinta sau placintar cum mai este numit – un aliment foarte apreciat de nutritionistii din lumea intreaga!

Ce nutrienti contine dovleacul placintar?

Bogat in peste 25 de nutrienti, acest aliment nu ar trebui sa lipseasca din bucataria noastra pe timp de toamna si chiar de iarna, pentru cine doreste sa il pastreze. Dovleacul placintar poate fi consumat atat gatit, cat si crud, ras in salate de fructe sau taiat cubulete. O reteta delicioasa este cea in care combinati mar ras cu dovleac ras (crud) si felii de portocale taiate cuburi. Un deliciu!

Pe timpul rece va puteti incalzi de asemenea cu o bautura-crema din dovleac, ghimbir si seminte de dovleac. Este poate cea mai gustoasa bautura pe timpul rece!

beneficiile dovleacului placintar pentru sanatate

Ce nutrienti contine dovleacul:

Vitamine:

  • Piridoxina;
  • Acid pantetonic;
  • Carotenoide, in special beta-caroten
  • Folati;
  • Niacina;
  • Riboflavina;
  • Vitamina A;
  • Vitamina B1;
  • Vitamina B6;
  • Vitamina B12, prezenta mai ales in semintele de dovleac;
  • Acid folic;
  • Vitamina E;
  • Vitamina C;
  • Vitamina K;

Minerale continute de dovleac:

Citește și:
  • Calciu,
  • Magneziu;
  • Fier,
  • Mangan;
  • Seleniu;
  • Zinc;
  • Cupru;
  • Fosfor;

Electroliti si alti nutrienti continuti de dovleacul placintar:

  • Sodiu;
  • Potasiu;
  • Clor;
  • Fibr;
  • Carbohidrati de buna calitate;
  • Grasimi de buna calitate;
  • Acizi grasi omega (continuti in concentratii mari in semintele de dovleac);
  • Proteine etc.

Beneficiile dovleacului placintar

Natura ne aduce un echilibru greu de imaginat si mai ales de explicat. Dovleacul poate fi consumat in sezonul friguros, tocmai cand organismul noastru are mai mare nevoie de nutrientii pe care ii contine.

Dovleacul are un continut ridicat in betacaroten, precursorul vitaminei A – o vitamina esentiala vederii. Vitamin A este cea utilizata de celulele retinei pentru a stimula nervii optici, astfel ca lipsa vitaminei A poate afecta serios vederea.

Dovleacul mai contine si zeaxantina – protectorul ochiului. Zeaxantina ajuta la prevenirea degenerescentei maculare.

Citește și:

beneficiile dovleacului placintar pentru sanatate

Bogat in vitamine din complexul B, dar si in carbohidrati cu absorbtie lenta si acizi grasi omega, dovleacul devine un excelent aliment pentru sanatatea creierului si a sistemului nervos. Dovleacul este astfel indicat celor care dau examene sau traverseaza o perioada de suprasolicitare intelectuala, dar si persoanelor cu tulburari nervoase, tulburari de memorie, insomnia sau chiar afectiuni ale nervilor periferici, cum se intalneste in cazul neuropatiei diabetice sau in cazul celor cu afectiuni hepatice.

Vitamina K este de asemenea indicate celor care au probleme de sangerare, dar si persoanelor cu afectiuni cornice ale ficatului – acestia sufera adesea de deficit de vitamina K.

Vitamina C ne ajuta sa ne mentinem mai tineri si fara aceasta vitamina nu am putea trai. Vitamina C mediaza sinteza colagenului in organism, iar cand vorbim despre colagen, nu ne referim doar la reteaua subcutanata, ci la orice alt tesut din corp care are la baza colagenul. Vitamina C mai este si un veritabil antioxidant, prevenind stresul oxidativ si bolile cardiovasculare, ateroscleroza si hipertensiunea arterial. Asadar aceasta vitamina ne ajuta sa ne mentinem tineri atat la exterior (mentine tineretea pielii) cat si la interior.

Citește și:

Dovleacul poate fi consumat si de catre persoanele care sufera de diabet zaharat, continand carbohidrati de buna calitate, cu absorbtie lenta, usor tolerate de organism.

Daca va aflati la dieta sau tocmai va ganditi sa urmati una, atunci… dovleacul trebuie sa devina un aliat. Va recomandam sa cititi si dieta cu dovleac.

Prin conitnutul sau bagat in nutrienti, dar si in vitamine, dovleacul placintar ne mentine imunitatea in sezonul rece, iar supa de dovleac este recomandata pentru a ne incalzi usor organismal.

Pentru persoanele cu anemie, este recomandat sa consume atat dovleac, cat si seminte, aducand astfel organismului un aport suficient de acid folic si vitamina B12. Dovleacul contine si fier, insa pentru un aport mai ridicat in acest mineral il puteti consuma in preparate cu carne. In tot cazul, dovleacul reprezinta o veritabila sursa vegetala de fier in sezonul in care legumele cu frunze verzi… nu mai cresc in gradina.

Citește și:

Trebuie sa stiti ca prin preparare termina vitaminele se pierd, dar nu si mineralele. Asadar, daca doriti un plus de vitamine si nu doar de minerale, consumati dovleacul proaspat, ras peste salate de fructe sau alte preparate cu peste, fructe de mare, lamaie etc. O alternativa este sa consumati seminte de dovleac necoapte.

Si inca un motiv sa consume dovleac: creste serotoninele – hormonii fericirii. Nu este de mirare ca foarte multe persoane adora… placinta de dovleac!

Foto: bautura din dovleac, supa in dovleac - shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
14 Noiembrie 2014
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.