Smochinele prezinta beneficii importante pentru sanatate, motiv pentru care au fost considerate alimente-tratament inca din timpuri stravechi.
Insasi Cleopatra avea printre preferintele alimentare consumul de smochine.
Smochinele – beneficiile extraordinare pentru sanatate Smochinele contin potasiu, un ion esential pentru sanatatea inimiiSmochinele contin o cantitate insemnata de potasiu, ion care protejeaza sistemul cardiovascular si pe care il pierdem usor din organism la schimb cu sodiul. De aceea persoanele care consuma multa sare sau multa carne in detrimentul consumului de legume risca boala cardiovasculara, in special hipertensiune arteriala.
Smochinele contin o cantitate insemnata de vitamina C, vitamina care este implicata in mentinerea retelelor de colagen din organism. Colagenul se gaseste atat in straturile subcutanate, mentinand fermitatea pielii, dar si in alte tesuturi conjuctive care se gasesc in structura tuturor sistemelor din organism. Practic fara vitamina C nu am putea trai, carenta acestei vitamine determinand boala pe care o cunoastem sub denumirea de scorbut.
Smochinele contin antioxidanti puternici care inhiba dezvoltarea celulelor canceroase si de asemenea contribuie la diminuarea stresului oxodativ. Cu un continut foarte ridicat in calciu smochinele contribuie la mentinerea tonusului muscular si sanatatii oaselor prevenind in timp osteoporoza.In sezonul lor, nutritionistii recomanda consumul zilnic de smochine.
De asemenea smochinele sunt indicate si extrasezon sub forma congelata sau deshidratata in perioadele de suprasolicitare fizica sau intelectuala.
Smochinele ajuta la scaderea in greutateSmochinele contin foarte putine calorii, in schimb contin acizi grasi omega 3 si omega 6 care reprezinta singurii acizi grasi ce pot mobiliza grasimile din organism. Pe principiul “cui pe cui se scoate” acizii grasi omega sunt esentiali in topirea grasimilor din organism.
Foto: smochne proaspete, smochine confiate - shutterstock.com
Spune-ti parerea!