Uleiul de ficat de cod ofera, la momentul actual, cea mai buna combinatie de acizi grasi esentiali Omega-3, in concentratie ridicata, pe care organismul uman nu ii poate sintetiza singur, precum si vitaminele A, D si E. Prezenti in toate celulele organismului, acizii grasi Omega-3 ajuta la buna functionare a inimii si a creierului, iar vitamina D intareste imunitatea intr-o masura chiar mai mare decat vitamina C. Conf. Dr. Victoria Hurduc va invata cum sa il administrati ca sa va bucurati de efectele lui terapeutice.
Importanta acizilor grasi esentiali este adusa tot mai des in discutie, insa pentru a intelege de ce sunt vitali pentru organism, trebuie inteles mai intai mecanismul lor de functionare in cadrul corpului uman. Organismul nostru produce singur majoritatea acizilor grasi de care are nevoie, insa unele tipuri de acizi grasi trebuie supliniti din exterior, din alimente sau suplimente. Din aceasta categorie fac parte si acizii grasi esentiali, care sunt de tipuri: Omega-6 si Omega-3. Alimentatia moderna contine o cantitate indeajuns de mare sau uneori chiar prea mare de Omega-6, insa o cantitate mult prea mica de acizi grasi esentiali de tip Omega-3, cu rol vital in buna functionare a organismului, ceea ce poate conduce la dezechilibre grave in organism. In timp ce dieta stramosilor nostri era bogata in Omega-3, datorita consumului de peste gras si legume verzi, dieta moderna contine o cantitate mult mai mica din acesti nutrienti valorosi.
Acizii grasi Omega-3 sunt insa foarte importanti pentru buna functionare a organismului, de la momentul conceptiei si de-a lungul intregii vieti, cu rol principal in dezvoltarea creierului la fat si in mentinerea sanatatii creierului adult. Acizii Omega-3 contribuie la buna dezvoltare si la mentinerea sanatatii sistemului nervos central si a ochilor. Acestia se gasesc in membranele fiecarei celule din corp si in vasele de sange si au beneficii directe asupra inimii, controland toate procesele inflamatorii si reactiile alergice.
Cum alegi cel mai bun ulei de ficat de codDesi in ultima vreme se discuta tot mai mult despre importanta acizilor grasi polinesaturati esentiali Omega-3 in preventia si tratarea mai multor afectiuni, foarte multe persoane scapa din vedere doza zilnica recomandata si nu multi realizeaza ca desi produsul respectiv (capsule sau varianta lichida) are 1 gram sau mult de ulei de peste/acizi grasi Omega-3, cantitatea de DHA si EPA- cei mai importanti acizi grasi de tip Omega-3 - este mult mai mica.
Pe piata, exista foarte multe variante de suplimente/medicamente pe baza de Omega-3, insa nu toate au un continut optim de DHA si EPA – 1g, chiar daca au 1g de ulei de peste/ acizi grasi Omega-3. De aceea, atunci cand alegeti acest produs, este important sa verificati in primul rand doua lucruri: daca acesta contine doza necesara DHA si EPA si daca pestele din care acesta este extras provine din apele arctice. Doza zilnica recomandata de DHA si EPA este de 1 gram pe zi.
Gust si aroma placuteDe ce sunt insa acizii DHA si EPA atat de importanti? In urma studiilor, s-a demonstrat ca o mare cantitate de DHA se gaseste in creier, aparatul cardiovascular si ochi, in timp ce EPA este acidul implicat in procesele inflamatorii. “Acidul docosahexaenoic (DHA) este cel mai abundent acid gras din creierul uman. Nivelul acestuia variaza in functie de varsta, fiind mai mare pe parcursul dezvoltarii cerebrale accelerate din primii ani de viata si scazand semnificativ odata cu inaintarea in varsta. Aportul de acizi grasi esentiali polinesaturati cu catena lunga, indeosebi DHA si EPA (Omega-3) este asociat cu o dezvoltare mentala si comportamentala optima, ameliorarea acuitatii vizuale, profilaxia bolilor cardiovasculare si a sindromului metabolic, imbunatatirea evolutiei sarcinei si a calitatii somnului etc.”, adauga medicul Victoria Hurduc.
Variantele moderne de ulei de ficat de cod au o aroma si un gust placut (lamaie, tutti-frutti). Cel care a revolutionat productia de ulei de ficat de cod a fost farmacistul Peter Möller, care a observat ca locuitorii de pe coasta de vest a Norvegiei se imbolnaveau foarte rar, datorita consumului frecvent de ulei si, pornind de la aceasta baza, s-a dedicat cercetarii metodelor de a produce ulei de ficat de cod cu gust mai bun, de o puritate mai mare si la un pret accesibil. Astfel, a dezvoltat si patentat metoda utilizarii aburului in procesul de extractie a uleiului din ficat de cod proaspat, pastrandu-se astfel substantele nutritive. In anul 1854, a pus bazele companiei sale, la Oslo, bazandu-se pe cod salbatic capturat la Lofoten, pe coasta arctica norvegiana, cu cele mai pure ape reci de pe glob si materie prima de cea mai buna calitate (nivelul de toxine si de impuritati este minim).
5 reguli pentru o buna administrareVitamina D este o alta componenta esentiala a uleiului de ficat de cod. Ani la rand, despre vitamina D s-a spus doar ca ajuta la intarirea oaselor si a dintilor, insa studii recente au demonstrat si alte beneficii importante ale acesteia, printre care cel mai important este cel de intarire a sistemului imunitar, intr-o masura chiar mai mare decat vitamina C.
Alte beneficii ale vitaminei D:
-
Kudika
Alimente de care să ne ferim atunci când ținem post. Află care sunt...
-
Kudika
Dr. Dana Miricioiu, medic chirurg estetician dezvaluie secretele...
-
Alexandra Chivu
Dieta epigenetică, un stil de viață dincolo de calorii. Ce...
-
Kudika
Cori Grămescu, nutriționist și antrenor de pilates dezvăluie 10...
-
Alexandra Chivu
Meniu pentru o viață sănătoasă: Descoperă cele mai bune alegeri...
-
Kudika
Psihoterapeutul Diana Vasile, Co-fondator și Președinte al ISTT,...
-
Iulia Maftei (Dibu)
Interviu cu Dr. Diana Mihai, medic primar Obstetrică-Ginecologie :...
-
Kudika
27% dintre români vor să slăbească în medie 10,13 kilograme, iar în...
-
Alexandra Chivu
Strălucind în maternitate - ghid pentru viitoarele mămici: cum își...
*Conf. Univ. Dr. Victoria Hurduc, medic primar pediatru Doctor in stiinte medicale Competenta Gastroenterologie Pediatrica si Ecografie Generala sef de sectie la Sp. Clinic de copii „Dr. V. Gomoiu” Presendinte Comisie Nutritie – SRGHNP (Societatea Romana de Gastroenterologie, Hepatologie si Nutritie Pediatrica)
Foto: ulei de peste -shuttesrrtcok.com
Spune-ti parerea!