Beneficiile semintelor de pepene rosu

Semintele de pepene rosu contin zinc, sodiu, potasiu, magneziu, dar si acizi grasi omega-3, potejand inima, luptand impotriva ficatului gras si a aterosclerozei. Prin continutul ridicat in cucurbocitrina, samburii de pepene protejeaza sistemul cardiovascular, avand efect reglator asupra tensiunii arteriale. Persoanele care sufera de hipertensiune arteriala ar trebui sa consume semintele de pepene rosu.

Fiind usor diuretice, semintele de pepene rosu sunt indicate in litiaza renala, atat in preventie, cat si in tratare.

Semintele de pepene rosu contin de asemenea o concentratie foarte mare de licopen, practic cea mai mare concentratie intre fructe si legume. Licopenul protejeaza inima de infarct, previne ateroscleroza si protejeza vasele de sange, in special peretii arteriali impotriva formarii placilor de aterom.

Vitamina E continuta de samburi regleaza functiile celulare, jucand rol protector impotriva diverselor forme de cancer.

Seleniul este un puternic antidepresiv, stimuleaza functiile creierului si regleaza multiple procese neuronale.

Semintele de pepene verde sunt de asemenea bogate in proteine, asigurand 60% din doza zilnica recomandata (la 100 de grame). Semintele de pepene devin astfel un real suport nutritiv mai ales pentru persoanele cu regim de hrana vegetarian.

Semintele de pepene sunt foarte bogate in vitamine din grupul B, foarte importante pentru buna functionare a creierului. Cea mai raspandita vitamina din grupul B care se afla in semintele de pepene verde este niacina, in 100 de grame de seminte fiind 3,8 miligrame de niacina. Aceasta vitamina este esentiala pentru mentinerea sanatatii sistemului nervos, sistemului digestiv si pentru mentinerea elasticitatii pielii. Semintele de pepene contin si tiamina, riboflavina, vitamina B6 si acid pantotenic.

Fiind bogate in magneziu, semintele de pepene asigura peste 50% din doza zilnica recomandata, de aceea pepenele rosu trebuie consumat in sezonul sau, insa fara a arunca samburii.

Beneficiile semintelor de pepene rosu:
    scad tensiunea arteriala, fiind indicate celor care sufera de hipertensiune arteriala; previn infractul miocardic; cresc performantele intelectuale; sunt antidepresive naturale; au efect diuretic si previn litiaza renala; imbunatatesc aspectul pielii; curata ficatul si pot fi consumate de catre cei cu ficat gras; previn si trateaza constipatia; previn diverse forme de cancer, inclusiv cancerul de colon; imbunatatesc vederea;

Nutritionistul Selma Ucar recomanda ca pepenele sa nu fie consumat ca desert, dupa masa, pentru ca poate duce la balonare. Pepenele, la fel ca si fructele, se consuma pe stomacul gol sau intre mese. Puteti considera consumul de pepene rosu si ca masa principala, cu conditia sa nu il asociati cu alte alimente.

Foto: inimi, seminte - shutterstock.com

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: