Semintele de pepene rosu contin zinc, sodiu, potasiu, magneziu, dar si acizi grasi omega-3, potejand inima, luptand impotriva ficatului gras si a aterosclerozei. Prin continutul ridicat in cucurbocitrina, samburii de pepene protejeaza sistemul cardiovascular, avand efect reglator asupra tensiunii arteriale. Persoanele care sufera de hipertensiune arteriala ar trebui sa consume semintele de pepene rosu.
Fiind usor diuretice, semintele de pepene rosu sunt indicate in litiaza renala, atat in preventie, cat si in tratare.
Semintele de pepene rosu contin de asemenea o concentratie foarte mare de licopen, practic cea mai mare concentratie intre fructe si legume. Licopenul protejeaza inima de infarct, previne ateroscleroza si protejeza vasele de sange, in special peretii arteriali impotriva formarii placilor de aterom.
Vitamina E continuta de samburi regleaza functiile celulare, jucand rol protector impotriva diverselor forme de cancer.
Semintele de pepene verde sunt de asemenea bogate in proteine, asigurand 60% din doza zilnica recomandata (la 100 de grame). Semintele de pepene devin astfel un real suport nutritiv mai ales pentru persoanele cu regim de hrana vegetarian.
Semintele de pepene sunt foarte bogate in vitamine din grupul B, foarte importante pentru buna functionare a creierului. Cea mai raspandita vitamina din grupul B care se afla in semintele de pepene verde este niacina, in 100 de grame de seminte fiind 3,8 miligrame de niacina. Aceasta vitamina este esentiala pentru mentinerea sanatatii sistemului nervos, sistemului digestiv si pentru mentinerea elasticitatii pielii. Semintele de pepene contin si tiamina, riboflavina, vitamina B6 si acid pantotenic.
Fiind bogate in magneziu, semintele de pepene asigura peste 50% din doza zilnica recomandata, de aceea pepenele rosu trebuie consumat in sezonul sau, insa fara a arunca samburii.
-
Kudika
Alimente de care să ne ferim atunci când ținem post. Află care sunt...
-
Kudika
Dr. Dana Miricioiu, medic chirurg estetician dezvaluie secretele...
-
Alexandra Chivu
Dieta epigenetică, un stil de viață dincolo de calorii. Ce...
-
Kudika
Cori Grămescu, nutriționist și antrenor de pilates dezvăluie 10...
-
Alexandra Chivu
Meniu pentru o viață sănătoasă: Descoperă cele mai bune alegeri...
-
Kudika
Psihoterapeutul Diana Vasile, Co-fondator și Președinte al ISTT,...
-
Iulia Maftei (Dibu)
Interviu cu Dr. Diana Mihai, medic primar Obstetrică-Ginecologie :...
-
Kudika
27% dintre români vor să slăbească în medie 10,13 kilograme, iar în...
-
Alexandra Chivu
Strălucind în maternitate - ghid pentru viitoarele mămici: cum își...
Nutritionistul Selma Ucar recomanda ca pepenele sa nu fie consumat ca desert, dupa masa, pentru ca poate duce la balonare. Pepenele, la fel ca si fructele, se consuma pe stomacul gol sau intre mese. Puteti considera consumul de pepene rosu si ca masa principala, cu conditia sa nu il asociati cu alte alimente.
Foto: inimi, seminte - shutterstock.com
Spune-ti parerea!