Comunicat de presa
De ce este uleiul de cocos atat de sanatos?Este un aliment si un ingredient deosebit de nutritiv, nelipsit in dieta vegetariana si raw-vegana. Fiind un ulei nealergenic, poate fi consumat si de copii, chiar de la o varsta frageda. Mai mult, are utilizari multiple ca baza si in cosmetica, in retetele preparate acasa ori in laboratoare. Iar studiile recente care acopera subiecte de la scaderea in greutate, la preventia cancerului si pana la sanatatea inimii nu sunt nici ele neglijat.
Uleiul de cocos este unicul dintre uleiurile vegetale care are o concentratie ridicata de acizi grasi saturati care pot provoca o multime de reactii pozitive, benefice pentru sanatate. Proprietatile sale se datoreaza in special acestor acizi grasi: acizilor lauric, capric si caprilic. Ei se asimileaza rapid in organism si se transforma in energie, motiv pentru care uleiul de cocos este recomandat persoanelor care vor sa slabeasca si celor care fac sport. Acidul lauric se regaseste si in laptele matern si ne protejeaza impotriva virusurilor si bacteriilor.
Contine cu 10% mai putine calorii fata de alte grasimi vegetale si mai mult, acest ulei este unul dintre cele mai bogate surse de grasimi saturate, aproape 90% din acizii grasi din uleiul de cocos fiind saturati. Acizii grasi pot avea efecte terapeutice asupra tulburarilor cerebrale, precum epilepsie si Alzheimer.
Protejeaza chiar si impotriva periculoaselor raze ultraviolete, atunci cand este intins pe piele inainte de expunerea la soare. Si foarte interesant, multe moase il folosesc pentru masajul pielii bebelusului.
Cum folosim uleiul de cocos?Uleiul de cocos se poate folosi cu succes in bucatarie dar si in cosmetica. Poate fi mancat, gatit, pus in salate, in prajituri, este un superaliment bun de-ntins pe paine, dupa cum spun cei de la Republica BIO. Asa l-au si prezentat la toate targurile si expozitiile la care au participat. Cat despre cosmetica, si acolo intrebuintarile sunt multiple.
In vechile inscrisuri sanscrite palmierul de cocos este numit kalpa vriksha sau copacul vietii. Ca si atunci, si acum fiecare particica a palmierului care ajunge pana la 30 de metri inaltime este folosita. Din floare si fruct, palmierul da ulei, unt, apa si zahar. Din radacina, trunchi, nuca si frunze, localnicii inca mai obtin franghii, fibre pentru tesut, coloranti, material de izolatie, ingrasamant si lemn pentru mobila.
Uleiul de cocos: In bucatarie:-
Kudika
Alimente de care să ne ferim atunci când ținem post. Află care sunt...
-
Kudika
Dr. Dana Miricioiu, medic chirurg estetician dezvaluie secretele...
-
Alexandra Chivu
Dieta epigenetică, un stil de viață dincolo de calorii. Ce...
-
Kudika
Cori Grămescu, nutriționist și antrenor de pilates dezvăluie 10...
-
Alexandra Chivu
Meniu pentru o viață sănătoasă: Descoperă cele mai bune alegeri...
-
Kudika
Psihoterapeutul Diana Vasile, Co-fondator și Președinte al ISTT,...
-
Iulia Maftei (Dibu)
Interviu cu Dr. Diana Mihai, medic primar Obstetrică-Ginecologie :...
-
Kudika
27% dintre români vor să slăbească în medie 10,13 kilograme, iar în...
-
Alexandra Chivu
Strălucind în maternitate - ghid pentru viitoarele mămici: cum își...
Ca si alte uleiuri, uleiul de cocos este si el de mai multe feluri: extravirgin, presat la rece, presat la cald, rafinat fizic, rafinat chimic. Cum il alegem pe cel mai sanatos?
”Uleiul de cocos rafinat chimic este obtinut printr-un proces de distilare cu ajutorul unor substante chimice potential nocive, la temperaturi ridicate. Sau, ca produs secundar din uleiurile ramase din procesul de obtinere a fulgilor de cocos si in care se regasesc adesea grasimi hidrogenate, periculoase pentru sanatate. Uleiul extras sau presat la rece, numit si virgin sau extravirgin, e obtinut doar printr-un proces mecanic de presare a pulpei de cocos crude, proaspete sau uscate si este, prin urmare, cel mai sanatos. Uleiul de cocos nerafinat, extras la rece, organic este cel mai benefic dintre toate, deoarece toate proprietatile sale extraordinare se pastreaza nemodificate. Am ales sa facem productia in Sri Lanka pentru a obtine uleiul ca si odinioara, prin presarea la rece, prin centrifugarea laptelui de cocos, obtinut din pulpa proaspata, organica. La fel ca atunci, localnicii se catara pana in varful palmierului, pentru a culege nucile. Inainte insa de a porni, ei se roaga la spiritul palmierului, pentru a fi protejati. Filosofia noastra este sa aducem pe rafturile magazinului virtual produse in care noi sa avem incredere in primul rand”, a explicat Ciprian Stancu, fondator Republica Bio, singurul magazin ce comercializeaza in exclusivitate doar produse bio.
Sursa foto: shutterstock.com
Spune-ti parerea!