Nu lasa sa treaca nicio toamna fara sa consumi dovleac placintar. De ce? Pentru ca te apara de cancer de san, de prostata sau de cancer pulmonar, dar totodata iti aduce si multe alte beneficii in planul sanatatii.

Beneficiile nutritionale ale dovleacului placintar

Dovleacul este bogat in antioxidanti precum luteina, betacaroten, in fibre, glucide de buna calitate, substante aromatice care stimuleaza zonele relaxarii din creier, dar si secretia de dopamina si serotonina, dovleacul devenind astfel un bun adjuvant in preventia si tratarea depresiei, anxietatii, urmarilor stresului, dar si in stimularea memoriei.

Cum sa cureti corect un dovleac in 6 pasi simpli

beneficiile dovleacului placintar pentru sanatate

Dovlacul este de asemenea bogat in vitamine precum vitamina A, E, C, B1, B2, B3, B6, vitamina D, dar si in minerale precum seleniu, sodiu, potasiu, fier, magneziu, calciu etc.

De la dovleac nu trebui uitate semintele. Acestea sunt bogate in grasimi de buna calitate, stimuland functiile sistemului nervos, luptand impotriva cancerului, iar macerate pot trata chiar negii.

Dovleacul placintar: beneficii pentru sanatate

Pentru a-si mentine proprietatile este indicat sa consumati dovleac cat mai putin preparat termic: dovleac ras cu mar ras, dovleac in supele crema raw vegane, dovleac in placinta cu foi precoapte sau chiar smoothie cu dovleac. Daca il preparati termic, veti pierde o serie de beneficii pentru ca o parte din antioxidanti, dar si vitaminele sunt degradate.

Dovleacul previne aparitia cancerului

Prin fibrele pe care le contine dovleacul placintar previne aparitia cancerului de colon si rect, iar prin antioxidantii continuti previne in special aparitia cancerului de san, de prostata si de plamani. In sezon, fumatorii ar trebui sa consume zilnic dovleac.

Dovleacul mentine vederea buna

Bogat in luteina, zeaxantina si betacaroten, consumul de dovleac ajuta in cresterea acuitatii vizuale, reducand riscul de degenerescenta maculara, dar si de aparitie a cataractei.

Dovleacul poate fi consumat in diabet

Dovleacul este bogat in zaharuri de buna calitate, cu absorbtie lenta, insa nu are un indice glicemic ridicat, ceea ce face ca dovleacul sa fie indicat in preventia diabetului sau chiar in regimul alimentar al celor care deja sufera de aceasta boala.

Dovleacul previne raceala si creste imunitatea

Nu degeaba dovleacul il gasim in natura numai bun de consumat toamna, cand avem mai mare nevoie pentru a ne creste imunitatea si a tine racelile departe. Docleacul este dovedit ca intensifica lucrul sistemului imunitar si este indicat in prevenirea bolilor din sezonul rece. Citeste continuarea in pagina 2 >>

Asa faci cea mai buna placinta de dovleac. In jumatate de ora este gata
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: