Este vorba despre banala păpădie, numită în medicină naturistă și ÎNGERUL FLORILOR, datorită beneficiilor sale extraordinare pe care le aduce în sănătate.
Păpădia: ce știm despre originile și beneficiile acestei plante?Păpădie (Taraxacum officinale) este o plantă erbacee perenă din familia Asteraceae. Are o tulpină scundă, ramificată, de culoare roșiatică, acoperită cu un puf fin. Florile sunt galbene, aglomerate în capete mari și sunt însoțite de frunze mari, care sunt în formă de lopată. Planta este originară din Europa și Asia, dar este raspândită în prezent în toată lumea.
Beneficiile păpădiei în medicina tradiționalăPăpădia este o plantă medicinală folosită de secole în diverse terapii naturiste. În medicina tradițională chineză, floarea de păpădie era folosită pentru a trata bolile de rinichi și pentru a detoxifia organismul. În Europa, era folosită pentru a trata problemele digestive și pentru a reduce inflamațiile.
Păpădia este o plantă bogată în nutrienți, care includ vitaminele A, C și K, precum și mineralele fier, calciu, magneziu și potasiu. Floarea de păpădie este, de asemenea, o sursă bogată de inulină, o fibră prebiotică care ajută la îmbunătățirea digestiei, la slăbire si la scăderea glicemiei, reducând rezistența la insulină.
Păpădia este un diuretic natural, ceea ce înseamnă că ajută la eliminarea excesului de apă din organism (reduce edemele). Această proprietate este utilizată pentru a trata retenția de apă și umflarea picioarelor, apariția cearcanelor etc. De asemenea, se crede că păpădia ajută la detoxifierea ficatului și la stimularea secreției biliare.
Îți recomandăm să citești și: Păpădia: MINUNE pentru sănătate și atât de ușor de utilizat
Păpădia este și un antiinflamator natural puternic. Acest lucru se datorează compușilor activi din plantă, cum ar fi inulina și acizii fenicolici. Aceste compuși ajută la reducerea inflamațiilor și la ameliorarea durerii.
Păpădia este, de asemenea, un laxativ natural blând, ajută la îmbunătățirea digestiei și la promovarea unui scaun normal. De asemenea, se crede că păpădia ajută la prevenirea constipației cronice.
Păpădia este o plantă medicinală versatilă și eficientă, care poate fi folosită pentru tratarea multor probleme de sănătate.
De la păpădie se folosesc în medicina naturistă frunzele și florile. Frunzele se consumă proaspete, în salate, reprezentând unul dintre cele mai eficiente TRATAMENTE NATURISTE ÎN BOLI CARDIOVASCULARE, iar din flori se poate face sirop de păpădie (cunoscut și ca “mierea de păpădie”) sau ceai de păpădie.
Vă recomandăm să citiți și articolul: Păpădia: beneficii pentru sănătate
Beneficiile siropului de păpădie (mierea de păpădie)Siropul de păpădie se mai numește în popor și mierea de păpădie, are un gust dulce-amărui, specific papadiei și o aromă foarte discretă. Culoarea siropului variază în funcție de zahărul pe care îl folosiți la preparare, noi va recomandăm zahăr nerafinat sau de cocos.
-
Kudika
Dr. Dana Miricioiu, medic chirurg estetician dezvaluie secretele...
-
Alexandra Chivu
Dieta epigenetică, un stil de viață dincolo de calorii. Ce...
-
Kudika
Cori Grămescu, nutriționist și antrenor de pilates dezvăluie 10...
-
Alexandra Chivu
Meniu pentru o viață sănătoasă: Descoperă cele mai bune alegeri...
-
Kudika
Psihoterapeutul Diana Vasile, Co-fondator și Președinte al ISTT,...
-
Iulia Maftei (Dibu)
Interviu cu Dr. Diana Mihai, medic primar Obstetrică-Ginecologie :...
-
Kudika
27% dintre români vor să slăbească în medie 10,13 kilograme, iar în...
-
Alexandra Chivu
Strălucind în maternitate - ghid pentru viitoarele mămici: cum își...
-
Alexandra Chivu
Ghid pentru viitoarele mame: ce analize trebuie să faci înainte de...
Este ideal pentru tratarea acneei și pentru măștile faciale: o linguriță de bicarbonat, 10 picături zeamă de lămâie, o lingură sirop de păpădie, o aspirina pisată, o linguriță ulei de jojoba – și masca este gata. Se aplică pe tenul curățat și se lasă să acționeze o oră. Se clătește cu apă călduță.
Florile de păpădie se culeg dimineață, până în ora 12 și se folosesc imediat, pentru a nu prinde gust amar.
Ingrediente pentru siropul de păpădie:Se spală în apă rece florile de păpădie de praf și impurități. Se pun apoi într-un litru de apă rece și se așează pe foc (la foc mic), fiind lăsate să fiarbă lent. După ce a dat în clocot se oprește focul și se lasă astfel recipientul până a două zi, cu florile în el, acoperit.
A două zi se scurg florile prin sită, iar sucul obținut se pune pe focul dat la mic, peste care se adaugă zahărul, lămâia și portocala tăiate felii. Se amestecă continuu până ce se topește tot zahărul, apoi se amestecă din când în când pentru a nu se lipi. Fiind la foc mic, apa se evaporă lent, iar siropul se formează fără a clocoti. Când consistența siropului este vâscoasa, se ia de pe foc și se păstrează în recipiente de sticlă.
Este indicat ca siropul să nu fie prea apos, căci altfel va fermenta în timp, dar nici prea vâscos pentru că se zaharisește.
Beneficiile ceaiului de păpădiePentru a obține ceai de păpădie aveți nevoie de flori uscate: o linguriță de flori uscate la o cană de apă fierbinte, lăsându-se la infuzat 15 minute.
Ceai de păpădie BIO este disponibil și online pe site-ul Vegis.ro
Dacă ceaiul nu este îndulcit, poate fi băut și de către persoanele care suferă de diabet zaharat, fiind chiar indicat în această boală.
Foto: vetre/ shutterstock.com
Iată care sunt principalele beneficii ale ceaiului de păpădie:Frunzele de păpădie sunt bogate în fibre, în antioxidanți, dar și în anumiți nutrienți speciali care ajută la menținerea sănătății sistemului cardiovascular, la reglarea tensiunii arteriale și la reducerea aterosclerozei.
Efectele hipolipemiante și antioxidante ale frunzelor de păpădie au fost deja demonstrate în studii de specialitate, acestea având rolul de a stimula activitatea enzimelor antioxidante din sânge, de a crește funcțiile sistemului imunitar, de a scădea riscul de cancer, de a reduce inflamația și de a proteja organismul în fața riscurilor bolilor cardiovasculare.
Rețetă salată cu frunze de păpădie: ingrediente și mod de preparareSe curată și se taie legumele în cubulețe. Se amestecă toate ingredientele într-un bol. Se adaugă uleiul de măsline și oțetul balsamic. Se amestecă bine. Salată se servește rece.
Sursa foto main: nblx/ shutterstock.com
Spune-ti parerea!