Reguli de baza pentru a absorbi fierul din vegetale:

  • Intotdeauna asociati un aliment bogat in fier cu un altul bogat in vitamina C. Fierul din alimente are nevoie de o schimbare a valentei pentru a deveni absorbabil la nivel intestinal, iar aceasta schimbare de valenta se realizeaza in stomac DOAR in prezenta vitaminei C. De asemenea daca v-ati hotarat sa luati suplimente cu fier, nu uitati de vitamina C;
  • Este indicat ca vegetalele bogate in vitamina C sa fie consumate in stare proaspata, aceasta vitamina fiind sensibila la temperaturile crescute.


Combinatii alimentare care faciliteaza absorbtia fierului din vegetale

Spanac + ardei

Ardeiul este bogat atat in vitamina C, cat si in potasiu, iar spanacul este bogat in fier. Puteti consuma aceste alimente in salate de exemplu sau chiar in smoothie-uri.

Păr hidratat, sănătos și ușor de pieptănat? Se poate!

Brocoli + portocala

Portocala, dar si citricele in general sunt bogate in vitamina C, iar brocoli contine o cantitate insemnata de fier. Puteti consuma brocoli preparat la aburi cu felii de portocale taiate cuburi pe care le puneti la final, fara a le prepara termic. Puteti folosi aceasta combinatie si in salate sau chiar la prepararea unor garnituri de legume.

Kale + rosii

Rosiile sunt bogate in vitamina C, antioxidanti si carotenoide, iar kale este foarte bogata in minerale precum fier, magneziu, calciu, zinc. In aceasta combinatie frunzele de kale si rosiile pot fi folosite in salate, in smoothie-uri, dar si in alte preparate vegane.

Iti recomandam si articolul: Varza KALE: 10 MIRACOLE pentru sanatate

Ciocolata neagra + capsune

Ciocolata neagra este bogata in minerale si antioxidanti, dar si in cafeina, iar capsunele sunt pline de vitamine, fiind o binecuvantare a naturii pentru persoanele care nu prezinta alergie la acestea. Cine ar refuza o asa combinatie delicioasa si totodata sanatoasa? Ca o mentiune, aceasta combinatie alimentara este cunoscuta ca avand si efecte afrodiziace.

Linte + lamaie

Va recomandam sa consumati supa-crema de linte pe care sa o acriti atunci cand este racita, cu zeama de lamaie. Veti obtine o supa cu un gust excelent, o aroma aparte si totodata veti absorbi peste 15% din fierul continut de linte (un aliment bogat in minerale).

Desigur, aceste alimente le puteti consuma si in alte combinatii, in functie de creativitatea voastra.

Citeste si articolul: Beneficiile tipurilor de linte

23 de lucruri pe care nu le stiai despre portocale

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: