Setari Cookie-uri

Ce sa mananci pentru un PANCREAS sanatos

Pancreasul este unul din organele despre care se vorbeste mai rar in preventie, insa des in patologie, mai ales in cadrul bolilor metabolice si al diabetului.

Pancreasul nu are insa doar rol endocrin, ci si rol exocrin, fiind implicat in digestie.

Cateva informatii despre pancreas

Pancreasul este un organ anexa sistemului digestiv, fiind o glanda mixta, adica prezinta atat rol endocrin, cat si exocrin:

  • Pancreasul exocrin reprezinta cea mai mare parte din masa organului si este responsabil pentru secretia sucurilor digestive implicate in digestia alimentelor;
  • Pancreasul endocrin: responsabil de secretia insulienei si glucagonului, acestia fiind hormoni responsabili de metabolismul glucozei in organism.

De ce este important sa ne mentinem pancreasul sanatos?

Atunci cand pancreasul exocrin sufera, apar tulburari de digestie sau chiar pancreatita – o boala serioasa care necesita tratament instaurat rapid. Cand este afectata functia endocrina a pancreasului, persoana in cauza poate suferi de diabet zaharat, o alta boala serioara cu multe implicatii asupra sanatatii.

Citește și:

5 Alimente care iti mentin pancreasul sanatos

Alimentele verzi

Alimentele verzi sunt bogate in vitamine si antioxidanti – nutrienti importanti pentru refacerea pancreasului si a depozitelor energetice. Conform unui studiu publicat in “Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention”, verdeturile, in special cele cu frunzele cat mai inchise la culoare, scad riscul de cancer pancreatic.

Fructele de padure

Fructele de padure contin resveratrol – cel mai puternic antioxidant din natura, dar si indulcitori naturali care nu „biciuiesc” pancreasul si mentin nivelul glicemiei ridicat pentru mai multe ore. Desigur, si celelalte fructe contin dulciuri sanatoase, dar nu sunt atat de bogate in antioxidanti.

Iaurtul, kefirul, kombucha si alte alimente probiotice

Alimentele bogate in probiotice sunt ideale pentru sanatatea sistemului digestiv si al glandelor anexe. Incercti sa consumati des alimente bogate in probiotice, precum iaurt, kefir, kombucha sau ceaiuri raw vegane.

Citește și:

Semintele si nucile

Sucurile pancreatice sunt implicate in digestia grasimilor, iar un aport de grasimi sanatoase prezinta un efect benefic asupra pancreasului endocrin. Este recomandat sa consumati seminte si nuci necoapte, precum: migdale, caju, seminte de floarea-soarelui, seminte de dovleac, seminte de chia, muguri de pin, seminte de susan alb si negru etc.

Fasolea verde

Delicioasele pastai verzi sunt adesea folosite in bucatariile de specialitate ca garnituri pentru preparatele cu carne. Aceasta asociere nu este intamplatoare, fasolea verde avand un excelent rol in usurarea digestiei grasiilor de origine animala. De aceea fasolea pastai ajuta si usureaza functiile pancreasului, fiind recomandata in dieta saptamanala sau alaturi de preparatele grase.

Shutterstock BlueRingMedia

Vizionare placuta


Kudika
10 Iunie 2016
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.