Setari Cookie-uri

Vascul, o planta cu insusiri curative

Vascul este o planta vesnic verde, din care cauza i s-au atribuit calitati mistice: era cunoscut in mitologia unor popoare antice (celti si greci), precum si de poporul nostru, care-i acorda o importanta deosebita.

Decoctul de vasc se mai foloseste in scleroze cerebrale, acufene (zgomote sau vajaituri in urechi), tulburari de vedere datorate irigarii cerebrale insuficiente, pentru regularizarile circulatorii ale membrelor inferioare, in tulburarile de menopauza, de menstruatie, in diabet si hemoragie nazala, in diabet si boli de pancreas. Decoctul de vasc este activ la bolnavii de cancer pentru calmarea durerilor.
In cazurile de arteroscleroza se poate face o infuzie, folosind un amestec de vasc, coada calului, traista ciobanului, urzica, izma si fructe de macese (prealabil zdrobite). Plantele se utilizeaza in cantitati egale, cate 2 lingurite la o cana de apa. Infuzarea se face timp de 15 minute.

Decoctul rece de vasc este citostatic si imunostimulator, efectul lui adaugandu-se celui al medicatiei specifice, ca remediu adjuvant.

Un articol de Mircea Teodosiu, Farmacist primar

Sursa:
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
28 Iunie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.