Setari Cookie-uri

De la astrologie medicala la terapie prin masaj

Pentru cei care au criticat Parlamentul Romaniei ca in lunile aprilie si mai a fost preocupat doar de suspendarea Presedintelui Basescu si aranjamente de culise, adoptarea Legii 118/2007 privind organizarea si functionarea activitatilor si practicilor de Medicina Complementara / Alternativa ii contrazice.

Desi, in Uniunea Europeana sunt definite foarte clar profesiile reglementate, aceasta contributie originala a Romaniei nu ar deranja daca prin aceasta lege nu s-ar da atributii Colegiului Medicilor din Romania de a gira prin numele sau, in unele situatii, astfel de activitati si daca in articolul 8 nu s-ar preciza ca practicianul care nu poseda diploma de medic, nu ar putea fi confirmat decat dupa “o pregatire specifica de scurta durata”, recunoscuta de Ministerul Sanatatii Publice.

Cu alte cuvinte, dupa cursuri de scurta durata de management medical vom avea cursuri de scurta durata de practicieni in medicina. In acest domeniu nu suntem originali. In momentul in care China s-a confruntat cu o criza de medici in mediul rural, au aparut asa zisii “medici desculti”: persoane care au efectuat o pregatire de 6 luni si au primit diploma de medic.

Ne intrebam atunci de ce mai sunt necesare universitati si facultati de medicina, de ce exista rezidentiat, de ce exista studii complementare (competente, supraspecializari, educatie medicala continua), cand problema poate fi rezolvata atat de simplu ?

In sfarsit, nu trebuie sa omitem articolul 19 in care se specifica ca practicile si procedurile de care beneficiaza persoanele... sunt prevazute in contractul cadru si sunt decontate din bugetul Fondului National Unic de Asigurari de Sanatate.

In momente in care, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate nu are un buget care sa acopere nevoile reale de sanatate ale populatiei si de sanatate publica, iata ca, va trebui, incepand cu luna august sa-si fragmenteze fondurile si sa dedice bani care sa acopere bioritmologia, tehnica radianta, cristaloterapia, Qigong-ul medical, practicile traditionale Su Jock, sau stimularea electrica si neuromagnetica.

Nu stiu daca aceasta insiruire nu provoaca rasul - plansul.

Consiliul National al Colegiului Medicilor din Romania si-a manifestat public dezacordul pentru o astfel de maniera de a trata medicina romaneasca si solicita o dezbatere reala privind aceasta problema in care alaturi de institutiile abilitate prin lege sa-si spuna opinia, sa participle si cetatenii Romaniei, cei care contribuie la formarea tuturor bugetelor pe care cu atata usurinta le gestioneaza “alesii nostri”.

Un articol de prof. dr. Vasila Astarastoae

Sursa: Revista Medica

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
12 Iulie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.