Setari Cookie-uri

Durerile menstruale, tratate prin metode fitoterapeutice

Majoritatea femeilor se confrunta, ocazional, cu dureri menstruale mai mult sau mai putin intense. Pentru unele dintre acestea, afectiunea poate fi atat de severa incat le afecteaza activitatea. Va prezentam in continuare cateva solutii pentru a lupta cu dismenoreea.

Tratamentul fitoterapeutic

* Coada-soricelului sau traista-ciobanului este indicata bolnavelor cu flux menstrual abundent si dureri in timpul ciclului. Se administreaza sub forma de infuzie preparata din 1 lingura de planta la o cana cu apa. Se consuma 2-3 cani pe zi.

* Coada-racului regleaza fluxul abundent si calmeaza durerile. Se foloseste sub forma de infuzie sau decoct (2 linguri de planta la 1 l de apa) care se bea de-a lungul unei zile.

* Florile de musetel se folosesc tot sub forma de infuzie, din 2 lingurite de planta la o cana apa, 1-2 cani pe zi, pentru calmarea durerilor de ciclu.

* Salvia regleaza ciclul menstrual si combate durerile. Se foloseste infuzia din o lingurita de frunze la o cana de apa si se consuma 2-3 cani pe zi.

* Conurile de hamei se folosesc in cazurile de migrene si tulburari nervoase care insotesc dismenoreea. Se administreaza ca infuzie, preparata din 15 grame conuri la un litru de apa; se beau 2 cani pe zi.

* Florile de galbenele sunt indicate pentru calmarea durerilor si reglarea ciclului menstrual. Se administreaza sub forma de infuzie (2 lingurite de planta la 1 cana de apa) din care se bea 1 cana pe zi sau sub forma de tinctura, 30 de picaturi de 2-3 ori pe zi, dizolvate in apa.

* Urzica-moarta galbena se foloseste sub forma de infuzie (1 lingurita de planta la 500 ml de apa), care se bea de-a lungul unei zile.

Tulburarile hormonale care apar cu 2-3 zile inainte de ciclu, cauzate de sindromul premenstrual (cu dureri ovariene si mamare, iritabilitate psihica), insotite de menstre neregulate, pot fi combatute cu frunze de zmeur, foarte bogate in fitohormoni. Tratamentul se face cu pulbere de frunze uscate (de 3-4 ori/zi cate o lingurita, sublingual, apoi se inghite) sau infuzie, in cure de 3-4 saptamani cu pauza de 7 zile. Se poate folosi, de asemenea, si gemoterapia, cu extract din mladite de zmeur (Rubus idaeus MG=D1), cate 1-2 ml (dizolvate in apa) dimineata si seara, inainte cu o saptamana si in timpul ciclului menstrual.

Daca aveti crampe menstruale este recomandat cimbrul (perna cu cimbru, calda, pe bazin) sau tinctura de cretisoara, cate 30 de picaturi de 2-3 ori pe zi (dizolvate in apa), cu o saptamana inainte de aparitia fluxului menstrual. Efecte benefice mai au si: uleiul volatil de anason verde, musetel, rozmarin, ienupar, salvie; baia, compresele sau perna calda cu musetel; cataplasmele calde cu frunze de varza aplicate pe partea inferioara a abdomenului.

Un articol de Dr. Constantina Ruxandra, Medic specialist medicina de familie, Competenta apifitoterapie, Centrul medical Amadeus

Sursa:
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
27 Iulie 2007
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.