Esti dependenta de terapiile alternative?

Terapiile alternative reprezinta metode de pastrare a sanatatii si de vindecare ca pornesc de la ideea ca este necesara abordarea simultana a trupului si sufletului. Treptat acceptate de medicina, ele provin in general din cultura si filosofia orientala, dar au fost dezvoltate si in spatiul occidental.

Terapiile alternative reprezinta metode de pastrare a sanatatii si de vindecare ca pornesc de la ideea ca este necesara abordarea simultana a trupului si sufletului. Treptat acceptate de medicina, ele provin in general din cultura si filosofia orientala, dar au fost dezvoltate si in spatiul occidental.

In zilele noastre multe persoane continua sa creada ca exista ceva mistic in terapiile alternative. Tratamentele alternative pot sa va aduca multe beneficii atunci cand sunt folosite corect dar exista si riscuri pentru persoana care apeleaza la acest tip de tratament. Cele mai frecvente sunt:

Dependente psihologice: Principala temere este ca pacientul va deveni dependent psihologic de terapeutul sau deoarece el este emotional vulnerabil si foarte recunoscator pentru atentia primita. Spre deosebire de psihologi, terapeutii nu sunt insa educati pentru a recunoaste semnele dependentei psihologice si s-ar putea ca acestia sa-si dea seama de ea prea tarziu. Atunci ei se distanteaza brusc lasand clientul sa se simta abandonat si in imposibilitatea de a se descurca cu emotiile puternice care s-au nascut in timpul tratamentului.

Obsesia sanatatii. Daca va apucati de mai multe terapii puteti deveni mult mai preocupat de starea de sanatate si chiar puteti sa aveti tendinte ipohondrice. De exemplu un reflexolog poate sa va sugereze ca aveti o slabiciune a rinichilor in timp ce un acupuncturist sa spuna ca aveti o problema cu rinichii. De fapt tot ce doreati era ceva care sa va ajute sa indepartati stresul.

Exploatarea:
Se datoreaza lipsei legislatiei in domeniu medicinei alternative si poate duce la aparitia multor asa-zisi practicieni care de fapt nu vor decat avantaje materiale. Aceasta situatie ofera oportunitati pentru oameni fara scrupule care exploateaza persoanele vulnerabile. Puteti sa ajungeti sa cheltuiti sume foarte mari pentru tratamente de care nu aveati nevoie, sa le continuati mai mult decat este necesar sau chiar sa vi se dea tratamente total ineficiente sau periculoase.

Increderea oarba: De multe ori persoane cu boli incurabile vad in medicina alternative o ultima sansa de vindecare, punandu-si toate sperantele in efectele lor tamaduitoare. Increderea fara rezerve in acestea terapii nu este tocmai benefica, lipsa efectului terapeutic putand demoraliza o persoana si afecta psihic. Alteori o prezentare la medic din timp, ce ar putea mari considerabil sansele de vindecare, poate fi intarziata prin apelarea la terapii alternative care se pot dovedi ineficiente.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
29 Octombrie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.


Setari Cookie-uri