Setari Cookie-uri

La ce este bun uleiul de masline?

Utilizat in alimentatie, cosmentica si medicina naturista, proprietatile uleiului de masline au fost apreciate inca din cele mai vechi timpuri. Conform lui Homer, de mai bine de 10 mii de ani maslinul creste pe taramul Greciei. Acesta numea uleiul de masline "aurul lichid". Maslinul a fost considerat pom sacru potrivit legii lui Solon, iar oricine distrugea un maslin era exilat sau ucis. De-a lungul timpului, maslinul si-a oferit crengutele si frunzele pentru laurii de pe crestetul regilor, iar din uleiul fructului sau au fost unse cele mai nobile frunti ale istoriei. Hipocrate, parintele medicinei, folosea uleiul din masline proaspete pentru a trata unele boli cronice. In Evul Mediu acest ulei era folosit pentru a trata diverse afectiuni ginecologice, ulcere si afectiuni gastrointestinale, nevralgii, folosit ca laxativ etc. Toate aceste utilizari si le-a pastrat si astazi.

Osteoporoza: uleiul de masline ajuta la mentinerea densitatii oaselor.

Diabetul: avand efecte benefice asupra multor sisteme din organism, este indicat si in cazul diabetului ca substituent alimentar, prevenind sau intarziind aparitia unor afectiuni tipice acestei boli.

Uleiul de masline este unul dintre cele mai bune analgezice naturale, calmand durerile de natura inflamatorie.Uleiul actioneaza la fel ca ibuprofenul (Panduden, Nurofen), efectele calmante datorandu-se unei substante numite oleocantal. Este bun pentru frectii in cazul durerilor de inchieturi, amleiorand simptomatologia din artritele reumatismale. Se pot face frectii cu el si copiilor.

De asemenea s-a demonstrat ca folosirea uleiului de masline pe termen lung protejeaza impotriva cancerului. O dieta cu ulei de masline si multe fructe si legime (asemanatoare dietei mediteraneene) poate reduce riscurile de aparitie a cancerului cu pana la 75%. Totodata intarzie evolutia cancerului de san.

O alta calitate a sa este de a creste imunitatea organismului, stimuland sinteza anticorpilor.

Mult folosit este si in cosmetica, uleiul de masline fiind utilizat in diverse preparate pentru piele si prevenirea caderii parului. Este bun si pentru unghii.

Va recomand in continuare cateva masti pentru ten cu ulei de masline:

  • Masca preparata din suc de castraveti, argila si ulei de masline: se amesteca o lingura de ulei cu putin suc de castraveti si se adauga argila pana se obtine o pasta. Aceasta se aplica pe fata si se lasa jumatate de ora, dupa care se clateste. Este buna pentru curatarea tenului.

  • Pentru tenuri uscate ori ridate va recomand o masca din ulei de masline, fructe de sezon (oricare, mai ales banane), un ou crud batut si o lingura de miere. Toate se amesteca si se aplica pe fata timp de 30 de minute.

  • Masca din pulpa de portocala, ulei de masline si branza de vaci. Acestea se amesteca si se aplica pe fata timp de jumatate de ora. Masca este foarte buna pentru orice tip de ten, revigoreaza, hidrateaza si reda elasticitatea pielii.

  • Avand in vedere calitatile sale deosebite uleiul de masline nu ar trebui sa lipseasca din alimetatia nimanui. Pentru a va mentine sanatatea este recomandat sa consumati cel putin saptamanal uleiul de masline.

Un articol de Iulia D.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
12 Decembrie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.