Setari Cookie-uri

Telina, un tonic al sistemului imunitar

Sunteti tentati poate sa credeti ca telina este doar o leguma banala, dar nu este asa. Pe langa faptul ca multe mancaruri n-ar mai fi la fel fara ea, are si niste proprietati medicale despre care vom vorbi in randurile care urmeaza.

Cicatrizant si diuretic

Telina se poate folosi pentru o gama larga de rani, cicatrici, degeraturi, ulceratii, pentru ca are capacitati cicatrizante. Ba chiar da rezultate bune in cazul unor rani greu vindecabile. Datorita proprietatilor diuretice, telina se poate folosi si in tratarea afectiunilor renale (colica, litiaza), cardiace (edeme cardiace) si pentru diabetici (are proprietati hipoglicemice).

Din motivele expuse mai sus, telina este indicata si in curele de slabire si tratarea obezitatii. De asemenea, telina este un ajutor de nadejde si in caz de retentie urinara, artrita si guta, raguseala, inflamatii, tuse, lipsa poftei de mancare. Aceasta leguma este si un cunoscut vermifug, folosit intens in medicina traditionala.

Atentie!


* Semintele de telina nu pot fi consumate imediat dupa culegere. Ele trebuie procesate atent (tincturi, uleiuri etc.).

* Daca folositi ulei de telina, evitati expunerea la soare, pentru ca el contine bergapten, substanta care duce la cresterea fotosensibilitatii.

* Femeilor insarcinate nu le este indicat consumul de telina decat in cantitati mici.

* In cazuri rare, consumul acestei legume poate da reactii alergice. Persoanele alergice pot intra chiar in soc anafilactic in cazul unui consum accidental (alergia la telina este des intalnita in Europa Centrala).

* Forme de utilizare

* Atunci cand este recomandat consumul de telina cruda (contine cele mai multe substante utile pentru sanatatea noastra), puteti sa o folositi sub forma de salata (telina rasa combinata cu morcov, mere, masline si putin ulei de buna calitate).

* Sucul de telina este de asemenea eficient in scop terapeutic.

* Uleiul volatil este utilizat atat ca medicament, dar si in parfumerie.

* Semintele procesate de telina se pot combina cu sarea - astfel este obtinuta sarea de telina.

* Frunzele de telina se folosesc la condimentarea mancarurilor si chair a unor bauturi, precum cocteilurile.

* Telina poate fi utilizata si sub forma de decoct sau tinctura. In functie de problema cu care va confruntati, apelati la forma de utilizare care va este cea mai utila.


Un articol de Cornelia Constantin, Consultant: Laura-Margareta Bara, Medic medicina sportiva, Consultant nutritie

Sursa:
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
21 Decembrie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.