Setari Cookie-uri

Echinaceea, mit sau realitate?

Echinaceea e o planta originara din Ameria si a ajuns in Europa inca din secolul al XVI-lea. Planta era folosita de triburile amerindiene pentru tratarea infectiilor, a muscaturilor de sarpe, a durerilor abdominale etc. La noi a inceput sa fie folosita cu precadere incepand din anii 80, iar acum se gaseste in magazinele de profil sub forma de tinctura, capsule, unguent.

Pe de alta parte, o analiza a mai multor studii publicate de-a lungul timpului atesta calitatile acestei plante, stabilind o rata de 58% de scadere a cazurilor de raceala pentru persoanele care luau preparate cu echinaceea si remisiune mai scurta cu o zi si jumatate a simptomelor bolii.

In cele din urma, verdictul final va fi pus de fiecare dintre dumneavostra care ati folositpreparate de echinaceea, in functie de rezultatele pe care le-ati obtinut in urma utilizarii acestor produse.

Contraindicatii:

Persoanele care utilizeaza frecvent preparate ce contin extracte ale acestei plante trebuie sa stie ca tratamentul nu trebuie sa dureze mai mult de 10-14 zile, fiind necesar sa urmeze o perioada de pauza, pentru a permite organismului sa beneficieze de principiile active din aceasta planta si pentru a “odinhi” ficatul.

Nu sunt recomandate preparatele cu Echinaceea persoanelor care iau tratamente imunosupresoare, in cazul bolilor auto-imune (lupus, poliartrita reumatoida, vasculite, sclerodermie si alte boli reumatismale), scleroza in placi, SIDA, TBC sau diabet. De asemenea, nu se administreaza femeilor insarcinate sau copiilor mai mici de 12 ani si persoanelor care au avut un transplant.

Un articol de Ciprian Chitu

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
4 Februarie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.