Setari Cookie-uri

Menta, aroma sanatatii

Omul a descoperit prima data remediile naturiste, aflnd ca anumite plante pe care le-a consumat intamplator i-au imbunatatit starea de sanatate. Astazi sunt cunoscute o sumedenie de plante medicinale cu efecte diverse, care pot fi folosite ca tratament sau adjuvant in diferite boli. Dintre toate acestea am sa va vorbesc in acest articol despre una dintre cele mai comune si cunoscute plante medicinale, folosita atat in sanatate cat si in cosmetica (creme, masti etc.), aromaterapie si chiar in alimentatie (guma de mestecat, bomboane, arome, sucuri etc.)

Alte beneficii ale mentei

Cercetatorii italieni au descoperit ca, in urma fierberii frunzelor de menta, se elibereaza peste 12 compusi chimici instabili volatili, care inhiba centrii agresivitatii. In felul acesta aroma mentei binedispune, calmeaza si invioreaza, fiind folosita in aromaterapie.

Menta este recomandata si in caz de probleme respiratorii, in raceli, sinuzite, gripa, astm, bronsita, fiind folosita sub forma de inhalatii, comprese sau masaj pe piept. Inhalatiile se fac prin adaugarea de 10 picaturi de ulei volatil la 100 ml apa fierbinte sau in lampa de aromaterapie. Prin vaporizare si inspirare pe nas, mentolul si uleiul de menta prezinta o actiune antiinflamatoare la nivelul sinusurilor frontale si maxilare si totodata are efecte vasodilatatoare la nivelul mucoasei nazale, favorizand de asemenea si expectoratia.

Citește și:

Inlatura oboseala si creste tonusul mintal

Menta este foarte utila in stari de oboseala cauzata in special de suprasolicitare intelectuala, stres sau epuizare. Desi efectul mentolilor asupra centrilor agresivitatii este direct si imediat, pentru a obtine o eficienta maxima este nevoie de o cura de minimum 12 zile, unii bucurandu-se de efectele maxime mai rapid decat altii datorita unor factori variabili ce tin de varsta, sex, temperament etc.

In uz extern, menta este indicata in cazurile de astenie, dureri reumatice, raceli, migrene, fiind folosita sub forma de frectii si masaj (10 picaturi de ulei dizolvate in 100 ml alcool sau alta baza) sau bai (10-15 picaturi la o cada cu apa). Sub forma de masaj sau bai, menta este totodata un excelent stimulent si tonic general. Ea alunga oboseala si migrenele. Uleiul de menta calmeaza durerile de cap si migrenele atunci cand este aplicat la tample si la ceafa. Acesta are si efect antibacterian, atunci cand este aplicat pe piele intr-o forma diluata pentru a nu produce iritare, fiind util si in caz de pete, puncte negre si acnee.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
16 Mai 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.