Setari Cookie-uri

Detoxifiere cu salata verde

Odata cu venirea caldurilor organismul trebuie pregatit sa reziste fara a ne altera starea de sanatate sau tonusul de zi cu zi. Mancarurile grele se consuma mai rar vara, insa foarte preferate sunt salatele si, daca tot le consumam, de ce nu sa includem din cand in cand si o cura de detoxifiere?

Odata cu venirea caldurilor organismul trebuie pregatit sa reziste fara a ne altera starea de sanatate sau tonusul de zi cu zi. Mancarurile grele se consuma mai rar vara, insa foarte preferate sunt salatele si, daca tot le consumam, de ce nu sa includem din cand in cand si o cura de detoxifiere?

Din fericire cura de detoxifiere cu salata verde de gradina (lactuca) poate fi urmata aproape in orice anotimp (exceptand iarna) caci aceasta leguma poate fi cultivata in sere si culeaza cand doriti. Crescuta natural, salata verde este una dintre primele legume ce apar primavara si care, prin continutul sau, poate suplini cu succes mancarurile “grele” datorita continutului sau bogat in minerale si vitamine.

Ce contine Lactuca sativa (salata verde)?

Aceasta planta contine hormoni naturali estrogeni ideali pentru femeile cu dereglari menstruale sau care se apropie de menopauza. Alaturi de acestia mai contine in cantitati mici zaharuri si de asemenea aceasta planta are un continut bogat de saruri minerale indispensabile pentru organism (saruri de calciu, fosfor, iod, fier, magneziu, cupru, arsen) si de vitamine precum vitamina C, A, B, D si E.

Citește și:

Ce efecte terapeutice prezinta salata verde?

Cum am precizat mai sus, este benefica femilor cu dereglari ale ciclului menstrual sau celor care se apropie de menopauza.

De asemenea, prin continutul de vitamina C salata verde contribuie la stimularea sistemului imunitar, lupta contra anemiei si totodata favorizeaza refacerea plagilor accidentale sau postoperatorii (vitamina C stimuleaza secretia de colagen a tesutului conjunctiv).

Continutul abundent de mucilagii are un rol deosebit in reglarea digestiei si a tranzitului intestinal (efect laxativ), fapt care intereseaza pe cei ce sufera de constipatie.

Alte efecte benefice ale salatei sunt cel hipoglicemiant (indicata in diabetul zaharat), de drenare a ficatului (drenarea sucului biliar si favorizarea digestiei), diuretic, cu indicatie in litiaze si edem etc.

Citește și:

Prin continutul sau salata verde contribuie la eliminarea stresului si detoxifierea organismului in special prin efectele sale diuretice, laxative si cele de la nivelul ficatului.

Sub forma de infuzie salata are efect antispastic, diuretic si calmant. Infuzia bauta seara asigura un somn linistit, inlaturand insomniile. Daca se fierb doua salate bine spalate cu un litru de apa timp de 20 de minute, se obtine o solutie de uz extern care poate fi folosita in comprese aplicate pe fata pentru combaterea acneei. Compresele pot fi aplicate si in alte zone ale corpului cum ar fi cele afectate de psoriazis, cu efect decapant, de curatare a pielii. Din salata verde, prin consum alaturi de ulei de masline in care au fost adaugate cateva lingurite din zeama unei lamai, se pot obtine masti pentru ten, utile in combaterea cuperozei si in eliminarea petelor maronii.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
9 Iunie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.