Setari Cookie-uri

Ayurveda din secretele medicinei indiene

Medicina straveche, naturista, a prezentat intotdeauna secrete greu de descifrat pentru medicina clasica, insa care s-au dovedit a fi deosebit de utile pentru sanatatea noastra, chiar daca nu prezinta inca o explicatie neparat medicala. Fiindca omul traieste in natura, fiind strict dependent de aceasta (manacre, aer, materii prime etc.) este evident faptul ca elementele naturii se transcriu in structura organica si energetica a fiecarui om. Orice modificare din mediul inconjurator transmite influente asupra corpului uman (presiuni atmosferice, temperatura, forte cosmice precum influenta energetica enorma a lunii maree etc.), tocmai de aceea intotdeauna trebuie sa existe un echilibru intre om si natura.

Care sunt simptomele pentru Vata prea puternica: pierdere in greutate, frisoane, piele aspra, uscata si inchisa la culoare, un apetit crescut pentru mancaruri si bauturi calde si fierbinti, stare de agitatie, insomnie, anxietate, astenie (lipsa de vlaga), constipatie.

Cand Vata este prea slaba: dispnee (respiratie rapida si senzatie de lipsa de aer sau sufocare), dificultati de concentrare, oboseala, extenuare.

Pitta este localizata in treimea inferioara a stomacului, in duoden, intestinul subtire, ombilic, sange, piele si ochi. Ea guverneaza procesele metabolice, functia digestiva, pigmentarea pielii, temperatura corpului, activitatea intelectuala, raspunde de echilibrul si controlul emotiilor si regleaza campul bioenergetic uman.

Cand Pitta e prea puternica: senzatie de caldura intensa, transpiratie abundenta, irascibilitate, astenie, boli de piele.

Citește și:

Cand Pitta este prea slaba: senzatie de frig, tulburari digestive, paliditatea pielii.

Kapha este localizata in gat, pancreas, articulatiile mici, cutia toracica, cele doua treimi superioare ale stomacului. Ea raspunde de crestere, regenerare, stabilitatea si dezvoltarea armonioasa a corpului, forta fizica, greutate corporala, stralucirea si secretiile grase ale pielii.

Cand Kapha e prea puernica: anemie, slabiciune a articulatiilor, oboseala, supraponderabilitate, apatie, depresie.

Cand Kapha e prea slaba: senzatie de uscaciune, sete permanenta, senzatie de gol in regiunea abdominala, slabiciune a articulatiilor, insomnie.

Prin stabilirea tipului de cosntitutie, adica asocierea si proportia celor trei Dosha, medicul poate sa-i trateze pe pacienti individual. Tratamentul include modificari in regimul alimentar, in timpul de odihna, schimbarea programului de exercitii fizice si ameliorarea starii psihice.

Citește și:

Ayutveda provine din textele sacre ale Vadelor, fiind o stiinta vasta ce are la baza principii atent observate ce sunt valabile si astazi. Prin Ayurveda ramai mereu tanar, cu un spirit fericit ca al unui copil si totodata obtii un echilibru interior mult dorit in zilele noastre pline de agitatie si griji, cu cat mai putin timp liber si un mediu din ce in ce mai poloat ce ne pericliteaza sanatatea.

Un articol de Iulia Dibu

Vizionare placuta


Kudika
8 Septembrie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.