Setari Cookie-uri

Terapia cu lipitori sau hirudaterapia

Lipitorile au fost folosite in scop terapeutic inca din antichitate datorita efectelor benefice pe care le au asupra circulatiei sangvine, insa avantul medicinei moderne le-a atenuat rolul si le-a limitat tot mai mult utilizarea. Chiar si asa, exista doctori increzatori in potentialul medical al lipitorilor si cercetatori care continua sa studieze lipitorile si efectele lor benefice.

lingurite de sange. Desi lipitorile sug o cantitate destul de mica de sange, anticoagulantul pe care il injecteaza face ca plaga sa continue sa sangereze incet pentru 24 – 48 de ore. Din acest motiv, in timpul terapiei cu lipitori sunt necesare teste de sange pentru a verifica numarul de globule rosii si cantitatea de hemoglobina. Uneori sunt necesare transfuzii de sange.

Dupa ce s-a hranit, lipitoare se desprinde de pe zona pe care a fost atasata, este pusa intr-un container cu alcool si moare. Lipitorile nu sunt niciodata reutilizate.

Chiar daca utilizarea lipitorilor s-a limitat mult in zilele noastre, ele sunt totusi recunoscute si astazi pentru beneficiile pe care le aduc in microchirurgie in diminuarea congestiilor venoase din zonele suturate, in chirurgia plastica pentru mentinerea circulatiei sangvine in zona amputata sau transplantata pana la refacerea conexiunilor vasculare. Astazi, atentia cercetatorilor se indreapta spre izolarea factorilor activi din saliva lipitorilor, factori cu efect anticoagulant, cu efect anestezic si cu efect de largire a interstitiilor unui tesut.

Citește și:

Un articol de Ciprian Chitu

Vizionare placuta


Kudika
9 Septembrie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.