Terapia cu venin de albine

Terapia cu venin de albine

Veninul de albine contine un amestec complex de enzime, proteine si aminoacizi. Este un lichid limpede si incolor, cu gust dulce si usor amarui. Este solubil in apa, insolubil in alcool, iar cand vine in contact cu aerul formeaza cristale gri-albe.

Veninul de albine contine un amestec complex de enzime, proteine si aminoacizi. Este un lichid limpede si incolor, cu gust dulce si usor amarui. Este solubil in apa, insolubil in alcool, iar cand vine in contact cu aerul formeaza cristale gri-albe.

Ce contine veninul de albine?

Veninul de albine este hemoragic, fata de veninul de sarpe care este coagulant. El contine un cocktail de substante precum enzime, proteine, aminoacizi, acizi organici volatili, lipide, acid formic etc. Efectul acestui complex de chimicale este stimulant pentru inima si glandele corticosuprarenale si inhibitor pentru sistemul nervos. Stimuland glandele suprarenale, veninul de albine creste secretia de cortizol si protejeaza corpul de infectii.

S-au descris trei actiuni ale veninului de albine:
• Hemolitica – distruge globulele rosii din sange;
• Hemoragica – impiedica formarea cheagurilor;
• Neurotoxica – blocheaza transmiterea impulsurilor nervoase.

Cum functioneaza terapia cu venin de albine?

Veninul de albine este aplicat in puncte specifice de pe suprafata corpului. Inainte de primul tratament, pacientii sunt testati pentru o eventuala alergie prin injectarea unei mici cantitati de venin.

Ce boli pot beneficia de pe urma terapiei cu venin?

Veninul albinelor stimuleaza eliberarea de cortizol fapt ce il face util in tratamentul bolilor reumatismale, in special a artritei. Poate fi aplicat direct pe piele sau injectat intramuscular. Rezultatele au aratat o reducere importanta a inflamatiei, a durerii musculare, a durerii de origine nervoasa si neuromialgiilor.
Mai pot beneficia de pe urma tratamentului cu venin de albine persoanele care sufera de diferite afectiuni cardiovasculare precum flebitele, endarteritele, hipertensiunea arteriala.

Rezultate bune s-au obtinut si in tratamentul bolilor neurologice, a bolilor infectioase oculare sau diferite tulburari endocrine (hipertiroidii, tireotoxicoze). Specialistii sustin ca veninul de albine este benefic in fibromialgie, sindromul colonului iritabi, depresie.

Contraindicatiile terapiei cu venin de albine:

Aproximativ 2% din populatie prezinta reactii alergice fata de intepaturile de albine si viespi. Persoanele alergice la veninul albinelor prezinta simptome foarte severe chiar si dupa o intepatura: inflamatia puternica a zonei intepate, rash cutanat, edeme masive la locul intepaturii dar si in alte regiuni, varsaturi, confuzie mentala, chiar si dificultati de respiratie.

Din acest motiv, inainte de a incepe tratamentul cu venin de albine este obligatoriu sa se testeze sensibilitatea persoanei si prezenta vreunei reactii alergice.

Intre contraindicatiile terapiei cu venin se numara hipersensibilitatea alergica la venin, tuberculoza, bolile infectioase acute, hepatitele, nefritele, insuficientele cardiace, diabetul zaharat, sarcina.

Un articol de Ciprian Chitu

Vizionare placuta


Kudika
17 Septembrie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.


Setari Cookie-uri