Kudika
23 Februarie 2009

Este uimitor de cata popularitate se bucura legumele exotice in defavoarea unor legume precum telina, legume cu traditie in bucataria romaneasca. Ignorand proprietatile culinare si medicinale ale acestei legume, nu putini sunt cei care o catalogheaza drept lipsita de importanta pentru sanatatea cea de zi cu zi. In antichitate insa, telina era considerata o planta sfanta, fiind cunoscuta de catre romani ca o planta cu deosebite insusiri medicale si de vechii chinezi ca o planta harazita sa mentina agerimea spiritului si tineretea spiritului. Astazi, telina este intrebuintata atat in medicina, cat si in bucatarie.

Uleiul de telina este utilizat ca un remediu de nepretuit in raceli, reumatism sau in unele afectiuni renale. In plus, cercetari recente ale oamenilor de stiinta americani au demonstrat ca uleiul esential de telina are rolul de a calma sistemul nervos central, ajutand totodata si la scaderea hipertensiunii arteriale. Se pare ca telina contine substanta 3-butilftalida, substanta ce are rolul de a permite relaxarea vaselor de sange.

Este interzis consumul de telina intr-o cantitate prea mare in cazul femeilor insarcinate sau in cazul persoanelor care sufera de afectiuni renale. De asemenea, daca ati aplicat pe piele ulei de telina, evitati contactul cu soarele, caci bergaptenul continut de seminte mareste fotosensibilitatea. De asemenea, nu consumati semintele folosite in cultivarea telinei caci este foarte posibil ca acestea sa contina anumite substante toxice.

Sursa: Garbo.ro

Citeste si alte articole pe Garbo. Noi iti recomandam:

Povestea primului meu fir de par alb

Lectii de viata pe Lumea e mica

Mituri despre despartire

Vizionare placuta

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: