Traista ciobanului, denumita popular si tasculita, buruiana de friguri, pastele calului, punguta popii, pungulita sau pungulita pastorului este o planta medicinala pe cat de intalnita, pe atat de valoroasa. Se gaseste inflorita din lunile mai pana in septembrile pe toate drumurile, prin toate smocurile de iarba, fiind o planta joasa cu flori mici, ca o cupa, de un alb murdar care cresc in cirorchine si dupa ele se formeaza un fruct in forma de inimioara.

Traista ciobanului beneficii

Aceasta planta a fost folosita in special de catre femei datorita proprietatilor sale deosebite care ajuta la ameliorarea simptomelor si abundentei sangerarilor din timpul menstruatiei. Se recomanda sa se bea 2-3 cesti de ceai de traista ciobanului pe zi pentru ameliorarea spasmelor din timpul menstruatiei. De asemenea pentru femeile cu sangerari abundente traista ciobanului este ideala datorita actiunii sale puternic hemostatice, astfel se recomanda infuzie din 10g de planta maruntita in 200 ml de apa fierbinte. Aceste infuzii de fac zilnic incepand cu 10 zile inainte de venirea menstruateiei.

De asemenea se pare ca traista ciobanului prezinta si un usor efect hormonal, observandu-se ca la femeile care au consumat pe o perioada lunga ceai de traista ciobanului ciclul menstrual era regulat, mai putin dureros si deloc abundent.

Traista ciobanului – alte beneficii

Datorita efectului sau puternic hemostatic traista ciobanului este folosita in tot felul de hemoragii:

    hemoragii nasale hemioragii intestinale hemoragii hemoroidale hemoragii urinare rani sangerande care se inchid greu, cand se face local, pe rana, infuzie ca mai sus. Hemoragii gastrice
Traista ciobanului utilizare
    menopauza, cand 4 saptamani se beau 3-4 cesti de ceai pe zi, apoi se face pauza de 3 saptamani pentru femeile care alapteaza si prezinta risc de mastita hipertensiune arteriala dar si hipotensiune, avand rol reglator in unele boli musculare sau disfunctii musculare

Traista ciobanului se recomanda a fi consumata prin ceaiuri sau infuzii, rar comprese caldute (in cazul ranilor sangerande).

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: